Хоч в уряді й суспільстві можливість президентського вето на новий Податковий кодекс не виключали, воно захопило всіх несподівано, як перший сніг. Передусім тому, що це відбулося у спосіб, який можна вважати нетрадиційним. За Конституцією глава держави має повернути у Верховну Раду прийнятий 18 листопада закон з умотивованими пропозиціями, але їх Віктор Янукович доручив підготувати урядовій робочій групі та... ще не створеній координаційній раді. Створити ж її, як планував сам Президент, оперативно й за участі представників малого та середнього бізнесу, виявилося неможливо вже тому, що останні відмовилися від переговорів у передчутті чергових косметичних змін.
Координаційна рада при Президенті країни, як стало відомо, має бути створена на постійній основі й у подальшому вирішувати проблеми, які стоять перед малим і середнім бізнесом. Якщо так, то все піде в кращих традиціях паралелізму в прийнятті державних рішень. Поза тим усі розуміють, що підготовкою змін до заветованого документа опікувалася саме робоча група від уряду. Після зустрічі з пікетувальниками міністр фінансів Федір Ярошенко по суті сформулював точку зору уряду.
У Комітеті з питань податкової та митної політики ще вчора вважали, що конфлікт інтересів мінімізовано завдяки вже внесеним у документ поправкам. Водночас, на думку глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, Президент країни не погоджується з 11 напрямами нового Податкового кодексу. На нашу думку, це неважко буде поправити, оскільки для того треба звичайна більшість голосів у сесійній залі. Запитання лише в тому, як це зробити, оминувши інтереси великого капіталу, присутні в багатьох розділах нового Податкового кодексу. Тож позиція законодавців може проявитися вже сьогодні.
Коли верстався номер
Прагнучи з’ясувати, як просуваються справи з подальшим редагуванням заветованого Податкового кодексу, у другій половині дня ми зателефонували до адміністрації Президента. У приймальні першого заступника глави адміністрації Ірини Акімової в розмові з нею нам відмовили, натомість запропонували поспілкуватися з її помічницею Ларисою Дмитрівною. (Прізвище та не назвала, а ми й не наполягали.) За її словами, саме в цю хвилину в адміністрації відбувалася нарада, присвячена узгодженню позицій, висвітлених в заветованому документі. Без участі представників від протестуючих підприємців.
  ПОЗИЦІЯ  ПІКЕТУВАЛЬНИКІВ:
1. Податковий кодекс має бути повністю заветований Президентом і припинити своє існування.
2. Бюджет має бути прийнятий на основі чинного законодавства.
3. Новий Податковий кодекс має бути розроблений за правилами регуляторної політики і набрати чинності з 1 січня 2012 року. В його розробці мають узяти участь експерти від підприємців і громадськості.
4. Автори нефахового документа мають бути покарані.
 ПОЗИЦІЯ УРЯДУ:
Оскільки найбільше нарікань у підприємців викликають 2-й і 14-й розділи Податкового кодексу, пропонується змінити низку статей, які стосуються адміністрування податків і зборів (обов’язкових платежів) та виключити главу першу 14-го розділу, яка регулює облік і звітність спрощеної системи оподаткування. На наш погляд, у сесійній залі уряд піде й на істотніші компроміси.