Ранкове засідання 1 грудня
Сесія ратифікувала угоду між Україною та Іспанією стосовно врегулювання та впорядкування трудових міграційних потоків між двома державами. Даною угодою, зокрема, визначається перелік категорій працівників, які матимуть право на працевлаштування, а також прописуються вимоги до умов їхньої праці та соціальних гарантій.
Фактично угода змушує іспанських роботодавців платити українським заробітчанам таку саму заробітну плату, як і місцевим працівникам.
Крім того, народні депутати ратифікували дві угоди про взаємну охорону секретної інформації між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Екваторіальна Гвінея, а також Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією.
Наступним парламентарії розглянули законопроект Анатолія Гриценка («НУ—НС») про внесення змін до деяких законів стосовно обмеження позапланових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Позапланові перевірки знищують бізнес, наголосив А. Гриценко. У своєму проекті він пропонував, по-перше, встановити вичерпний перелік підстав для проведення позапланових перевірок суб’єктів господарської діяльності. Водночас вилучивши з цього переліку «звернення фізичних і юридичних осіб про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства». По-друге, депутат пропонував установити відповідальність посадовців за необґрунтовані перевірки — штраф у розмірі від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Утім, на думку регіонала Михайла Чечетова, ці питання будуть урегульовані в пропозиціях до Податкового кодексу, тож потреби в цьому законопроекті немає. У першому читанні проект закону підтримало лише 105 народних депутатів. Тож проект вважається відхиленим.
Не підтримала сесія і зміни до деяких законодавчих актів (щодо встановлення додаткових гарантій громадянам на отримання інформації у разі звернення до органів державної влади й місцевого самоврядування), підготовлені Арсенієм Яценюком («НУ—НС»). «Чи може рядовий громадянин дізнатися про статки чиновника, про їхні маєтки або отримати будь-яку інформацію, яка стосується видатків державного бюджету, якщо навіть на запит народного депутата урядові відомства відмовляються реагувати», — зауважив парламентарій. А на переконання заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, цей документ продовжує лінію парламенту про те, що органи державної влади, місцевого самоврядування не просто мають надавати інформацію, а й нести відповідальність за ненадання такої інформації. «Кожен службовець має розуміти, що він не в забавки грає, коли дає присягу державного службовця, а несе відповідальність за те, що він робить», — наголосив він.
Правда, регіонал Іван Попеску під час обговорення проекту зауважив, що деякі положення документа перегукуються з іншими законопроектами. А деякі норми, зокрема, вимога на кожен пункт запиту відповідати окремо, взагалі перетворять депутата на апарат із відписок. Адже деякі з них містять по 10—12 пунктів. Насамкінець регіонал заявив, що фракція не голосуватиме за цей проект закону.
Лише 114 обранців підтримали проект закону про внесення змін до деяких законів щодо скасування податкової міліції. Автор цієї законодавчої ініціативи «нунсівець» Анатолій Гриценко. Власне, функції податкової міліції в частині оперативно-розшукової та кримінально-процесуальної діяльності мали передаватися відповідним правоохоронним органам.
Натомість дві фракції «БЮТ-«Батьківщина» і «НУ—НС» зажадали перерви. Щоправда, погодилися виголосити заяву. Опозиціонери вимагали, щоб парламентарії-сумісники склали свої депутатські повноваження. Їхні прізвища й нові посади вони оголосили з парламентської трибуни, на яку прикріпили плакат із фотографіями сумісників. Андрій Парубій («НУ-НС») заявив: фракції вимагають, щоб це питання було або винесено на розсуд сесійної зали, або вирішено через суд. 
На початку ранкового засідання під час виголошення заяв народний депутат Михайло Волинець («БЮТ-«Батьківщина») привернув увагу колег до проекту Трудового кодексу. Він розкритикував документ, назвавши його «ганебним явищем». Звертаючись до Голови Верховної Ради Володимира Литвина, депутат закликав фракцію Народної партії боротися проти цього документа разом із бютівцями. У відповідь глава парламенту зауважив, що цього питання у найближчих планах парламенту немає. «Давайте ми хоча б розберемося з Податковим кодексом, а Трудовий і Житловий кодекси не розглядаються, і нема в планах Верховної Ради розглядати ці документи», — наголосив він.
Народні депутати привітали з днем народження свого колегу Владислава Каськіва.
Оскільки порядок денний було вичерпано, головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк закрив сесію достроково.
Дмитро Шпенов і Юлія Новікова.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.