Шістсот дев’яносто людей, які мають інвалідність, звернулися цьогоріч за послугами до служби зайнятості Рівненщини, а з урахуванням минулорічних на обліку перебувало 1129 осіб. Із них 1012 мали статус безробітного.
Фахівці центрів зайнятості намагались знайти їм роботу. Ефективним, на думку директора Рівненського обласного центру зайнятості Івана Ткачука, виявилось стимулювання роботодавців дотаціями з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Саме за таких умов вони взяли на роботу 71 людину з інвалідністю. А вісімнадцять інвалідів за порадою фахівців центрів зайнятості відвідали тематичні семінари та курси з основ підприємництва, написали власні бізнес-плани. Для їх реалізації як невеликий стартовий капітал отримали одноразово виплату належної їм допомоги з безробіття. 119 інвалідів отримали тимчасовий заробіток, беручи участь в оплачуваних громадських роботах.
— Працевлаштуванню безробітних з особливими потребами сприяла організація їх професійного навчання, — каже Іван Ткачук. — У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості навчалося 152 інваліди. Безробітні опановували професії робітника фермерського господарства, штукатура, майстра з ремонту взуття, секретаря керівника, верстатника деревообробних верстатів, перукаря та інші. Звичайно, курси навчання підбирали з урахуванням рекомендацій медико-соціальних експертних комісій, перспектив знайти реальне місце роботи.
У службі зайнятості наголошують, що без тісної співпраці з роботодавцями працевлаштування безробітних з інвалідністю було б неможливим. Приклад соціальної відповідальності у цьому показують АТ «ЕЙ-І-ЕС Рівнеенерго», КП «Костопількомунсервіс», ЗАТ «Консюмерс-Скло-Зоря», «Рівнерайкомуненергія», підприємці Руслан Буката та Віра Червона.
Загалом за сприяння служби зайнятості Рівненщини з початку року уже працевлаштували 304 особи з обмеженими фізичними можливостями, тобто майже кожен третій інвалід отримав надію та можливість відчути себе потрібним і сім’ї, і суспільству.