День радіотехнічних військ Повітряних сил ЗС України вперше відзначили 30 листопада військовослужбовці майже ста радіолокаційних підрозділів, де цілодобово пильнують за ситуацією в небі.

Один із них дислокується неподалік Вінниці. У підземному пункті знаходиться цифровий локатор, що дає можливість черговим радіотехнікам бачити все навколо у радіусі до 150 кілометрів — на відстані від 50 метрів від землі до сотні кілометрів угору. Вартові неба ні на мить не відводять очей від моніторів, на яких видно цятки рухомих об’єктів.

— Завдання радіотехніків — визначити ціль, встановити, що це таке і проконтролювати рух, — каже начальник радіотехнічних військ Повітряних сил Збройних сил України генерал-майор Артур Артеменко. — Якщо виявлять невідомий літальний об’єкт, оголошується готовність номер один і розпочинається інтенсивна видача бойової інформації на командні пункти активних родів військ — зенітно-ракетної і винищувальної авіації. Така інформація надходить також до Генерального штабу, де приймають відповідне рішення.

За словами генерала Артеменка, неодноразово за сигналами радіотехніків піднімалися в повітря літаки-винищувачі, приводилися у бойову готовність зенітно-ракетні війська, але, дякувати долі, застосовувати зброю не доводилося. Загалом щодоби підрозділ відстежує до 1000 повітряних цілей.

Очима армії називають радіотехнічні війська. Професійне свято міністр оборони подарував радіотехнікам нещодавно — наказ про запровадження Дня радіотехнічних військ підписано 16 вересня 2010 року.

Вінницька область.

Старший солдат Наталя Івахова в командному пункті Вінницького радіолокаційного підрозділу.