Таке рішення глава держави ухвалив перед відльотом до Казахстану під час учорашньої наради з економічним блоком уряду та адміністрації Президента стосовно подальшої долі Податкового кодексу. Віктор Янукович погодився з тезою, що Податковий кодекс має істотні недоліки, які потрібно виправити.
«Ми домовилися, що робоча група, яка створена урядом за участю представників Президента, малого та середнього бізнесу, сьогодні-завтра напрацює зміни до Податкового кодексу, які я розгляну у четвер. І в разі, якщо вони відповідатимуть тим вимогам, які стоять перед цим кодексом, я їх підпишу і подам до парламенту. Сьогодні я наклав вето і вважаю, що ситуація, яка нині створена, є цілком прийнятною, щоб ми справді створили той документ, який відповідає нашій меті — модернізації економіки України, виведенню її з тіні, створенню прозорого механізму накопичення ресурсів у бюджет і, безумовно, мотивації зростання економіки, підтримці вітчизняного товаровиробника», — сказав Президент та висловив сподівання, що, поки він буде в Астані, «люди, які несуть нині відповідальність за цей документ, свою справу виконають».
Також глава держави у своєму зверненні до співвітчизників зазначив, що він поділяє стурбованість людей тим, що в цьому проекті істотно обмежено права підприємців та непомірно посилена роль податкової адміністрації. «Я категорично проти таких підходів і, користуючись правом вето, повертаю Податковий кодекс до Верховної Ради», — сказав В. Янукович. У зв’язку з цим він вимагає від депутатів «глибокої та прискореної роботи над Податковим кодексом», а від уряду — «реформування податкової служби з метою забезпечення прозорої роботи, недопущення адміністративного свавілля та зловживань». Тож Майдан підприємців, котрий узяв паузу до четверга, а саме цього дня учасники акцій протесту очікували почути відповідь Президента на свій ультиматум про ветування Податкового кодексу, отримали її достроково, оскільки Президенту для ухвалення свого рішення не знадобилися надані протестувальниками два дні «тиші».
«Місто волі» залишається на майдані
Однак підприємці поки що не планують згортати наметове містечко. Поки в уряді та парламенті триватимуть дискусії довкола положень Податкового кодексу, «Місто волі» функціонуватиме в режимі очікування і там, як і раніше, постійно перебуватимуть протестувальники та чергуватимуть народні депутати. А в четвер, як і планувалося, знову відбудеться велика маніфестація підприємців, тільки тепер уже не з вимогою ветувати Податковий кодекс, а з метою недопущення подолання вето Верховною Радою. До того ж у протестувальників залишаються питання, в якій формі це ветування зроблено та чи не буде кодекс повернуто до Верховної Ради із незначними поправками. Для з’ясування цього учора в другій половині дня представники координаційної ради вирушили до Кабміну. Як зазначив керівник прес-центру Координаційної ради підприємців України Володимир Дорош, організатори протестів мають намір стежити за подальшою долею Податкового кодексу та наполягатимуть на тому, щоб його автори зважили на їхні вимоги.
Після відвідин Кабміну представники Майдану повідомили, що В. Янукович пропонує створити за участю підприємців Координаційну раду при Президенті України, котра розробить свої пропозиції, щоб у четвер їх було передано до Верховної Ради, та щоб бюджет на наступний рік було узгоджено з новим Податковим кодексом. Однак їх така постановка питання не влаштовує, оскільки «в цьому разі фактично йдеться про внесення змін до вже існуючого Податкового кодексу, адже написати за кілька днів новий кодекс неможливо». У зв’язку з цим координаційна рада підприємців заявляє, що, по-перше, наполягає на повному, а не частковому ветуванні Податкового кодексу, по-друге, що держбюджет-2011 року має розроблятися на основі чинного законодавства, та, по-третє, що новий Податковий кодекс має вступити в дію з 1 січня 2012 року.
Учора в наметовому містечку розпочалося створення громадського прес-центру для того, щоб журналісти отримали можливість передавати свої матеріали прямо з Майдану, а лідери організацій, котрі беруть участь в акції протесту проти Податкового кодексу, отримали майданчик для проведення прес-конференцій.
На столичному Майдані Незалежності триває Всеукраїнський страйк проти прийняття Податкового кодексу.