Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок зустрівся з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Чеської Республіки Карелом Шварценбергом (на знімку).
В. Литвин зазначив, що надає великого значення розвитку відносин між українським та чеським народами, і в цьому контексті висловив сподівання, що візит К. Шварценберга стане новим етапом україно-чеського діалогу.
До того ж він наголосив на недостатньому рівні взаємин на міжпарламентському рівні «внаслідок і об’єктивних, і суб’єктивних обставин». «Міжпарламентський діалог не відзначався позитивною динамікою», — сказав 
В. Литвин.
У свою чергу міністр закордонних справ зазначив, що «ми втратили час, надаючи увагу політичним питанням, а не питанням законодавства», і запропонував активніше розвивати співробітництво як на рівні парламентів наших держав, так і в міжнародних парламентських інституціях.
Голова Верховної Ради висловив зацікавленість у подальшому розвиткові двосторонніх відносин на рівні керівництва парламентів, груп дружби й, особливо, на рівні комітетів «у плані обміну досвідом законотворчої роботи».
В. Литвин акцентував увагу на необхідності адаптувати вітчизняне законодавство до вимог Євросоюзу та звернувся до К. Шварценберга з проханням надати допомогу в цьому питанні. До того ж Голова Верховної Ради підкреслив, що він є прихильником приведення стандартів внутрішнього життя до європейських стандартів.
Також В. Литвин наголосив на важливості залучення українського парламенту до роботи в європейських структурах і регіональних організаціях, таких як Вишеградська четвірка, зазначивши, що залучення Верховної Ради до роботи європейських парламентських структур сприятиме розширенню «присутності України в Європі».
Під час обговорення питань щодо активізації торговельно-економічної співпраці керівник українського парламенту висловився, зокрема, за необхідність внесення змін до вітчизняного законодавства стосовно вдосконалення митного і прикордонного контролю.
Сторони також приділили увагу питанню щодо шляхів подолання корупції в Україні. Зокрема, К. Шварценберг зазначив, що запорукою боротьби з цим негативним явищем є відкритий доступ до інформації, свобода преси, діяльність незалежних громадських організацій тощо.
В. Литвин, погоджуючись із думкою міністра закордонних справ, наголосив, що в Україні «немає проблеми публічності». «Проблема полягає лише у відсутності реакції на опубліковану інформацію про зловживання, у тому числі, з боку державних службовців. З одного боку, суспільство змирилося з цим явищем, а з другого — чиновники демонструють нахабство», — сказав він.
За його словами, нині Верховна Рада працює над низкою законопроектів щодо боротьби з корупцією, які планується прийняти до кінця нинішнього року. При цьому В. Литвин наголосив на необхідності забезпечення функціонування «чесної та відповідальної судової і правоохоронної систем», що дасть змогу застосовувати закони не вибірково.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.