«Результативність україно-російської міжпарламентської співпраці має відповідати інтенсифікації взаємин України та Російської Федерації на вищому міждержавному рівні», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, коментуючи роботу Міжпарламентської комісії з питань співпраці Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, дев’яте засідання якої завершилося в Києві.
За словами А. Мартинюка, котрий головував під час роботи Міжпарламентської комісії та очолював її українську частину, економічний блок питань, відповідно до порядку денного, був пріоритетним під час виступів та дискусій. Зокрема, це стосується енергетичної співпраці та безпеки, втілення в життя спільних проектів в авіаційній промисловості, налагодження інфраструктури прикордонного співробітництва, взаємодії на шляху збереження культурної спадщини, розвитку освітнього та наукового потенциалу.
Водночас, наголосив український політик, «важливим та професійним стало обговорення правових механізмів, що мають бути задіяні в рамках вирішення цих проблем». На його переконання, діалог українських та російських законодавців підтвердив готовність представницьких органів обох держав до прагматичної співпраці, враховуючи національні та спільні інтереси.
Коментуючи роботу високого зібрання А. Мартинюк наголосив, що учасники дискусій з нагальних тем «шукали спільні підходи щодо зміцнення національного законодавства обох держав задля вирішення проблемних питань, котрі систематично обговорюються на вищому міждержавному рівні».
Підбиваючи підсумки роботи Дев’ятого засідання Міжпарламентської комісії з питань співпраці Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, А. Мартинюк висловив переконання в тому, що широкий спектр україно-російського міжпарламентського співробітництва має бути не тільки в рамках двосторонньої співпраці, а й у форматі роботи міжнародних альянсів вищих національних законодавчих органів влади. При цьому політик дав зрозуміти, що, незважаючи на різні ідеологічні уподобання, позиція українського депутатського корпусу під час міжнародних дискусій має бути виваженою та консолідованою задля захисту інтересів Української держави.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.