Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. Перший тур. 17 вересня.

Група Е. «Баварія» (Німеччина, Мюнхен) — «Манчестер Сіті» (Англія). 1:0 (Дж. Боатенг, 90).

«Рома» (Італія) — ЦСКА (Росія, Москва). 5:1 (Ітурбе, 6, Жервіньо, 10, 31, Майкон, 20, Ігнашевич, 50 (автогол) — Муса, 82).

Група F. «Аякс» (Нідерланди, Амстердам) — ПСЖ (Франція, Париж). 1:1 (Шене, 74 — Кавані, 14).

«Барселона» (Іспанія) — АПОЕЛ (Кіпр, Нікосія). 1:0 (Піке, 28).

Група G. «Челсі» (Англія, Лондон) — «Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірхен). 1:1 (Фабрегас, 11 — Гунтелаар, 62).

«Марібор» (Словенія) — «Спортінг» (Португалія, Лісабон). 1:1 (Захович, 90+2 — Нані, 80).

Група H. «Порту» (Португалія) — БАТЕ (Білорусь, Борисов). 6:0 (Браїмі, 5, 32, 57, Дж. Мартінес, 37, Адріан Лопес, 61, Абубакар, 76).

«Атлетик» (Іспанія, Більбао) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:0.

«Атлетик»: Ірайсос, Ляпорт, Гурпегі, Баленсьяга, Беньят (Сусаєта, 64), Ітурраспе, де Маркос, Ібай Гомес, Ріко, Муньяїн (Акече, 75), Адуріс (Фернандес, 77). Тренер — Ернесто Вальверде.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Азеведо, Степаненко, Фернандо (Фред, 73), Коста, Тейшейра, Тайсон (Марлос, 80), Адріано (Гладкий, 89). Тренер — Мірча Луческу.

Рефері — Тасос Сідіропулос (Греція).

Більбао. Стадіон «Сан-Мамес». 48 351 глядач.        25 градусів.

Новий стадіон у Більбао зустрів команди великою кількістю глядачів на трибунах. Баски зачекалися цієї події, адже їхній клуб понад п’ятнадцять років не виступав у Лізі чемпіонів. А після перемоги у кваліфікації над «Наполі» приводів для оптимізму в них стало ще більше.

Тож шанувальники іспанського клубу розраховували на переконливу перемогу своїх улюбленців. Але склався не так, як їм бажалося. Ніхто з суперників у першому таймі розкриватися не поспішав. «Шахтар» атакував максимум у п’ять-шість гравців, «Атлетик» із флангів часто подавав у центр карного майданчика «гірників».

Моменти в першій половині зустрічі, звичайно, виникали, але назвати їх стовідсотковими не можна. Як кажуть, обережність узяла гору, тому до перерви глядачі забитих м’ячів не побачили.

Другий тайм виявився ще скромнішим на голеві моменти. Натомість боротьби на полі вистачало. Деякі єдиноборства супроводжувалися жорсткими фолами, які приводили до «жовтої» реакції від грецького рефері.

Забити так ніхто і не спромігся. Команди набрали по очку і тепер готуватимуться до чергових протистоянь, котрі відбудуться 30 вересня: баски в гостях зіграють з  БАТЕ в Борисові, а український клуб у Львові прийматиме «Порту».

— Що означає для «Атлетика» старт із нічиєї? — запитали Ернесто Вальверде.

— Загалом ми залишилися задоволені. Гра справила на мене позитивне враження. Так, ми не перемогли, але в нас були гарні передачі й атаки. Хоча я думаю, що ми могли і поступитися. Враховуючи це, оцінюємо ситуацію позитивно. Рівень турніру дуже високий, і ми горді, раді, що беремо в ньому участь.

— Чи здивував вас результат 6:0 у зустрічі «Порту» — БАТЕ? Які ваші прогнози й перспективи після цього?

— Здивував, але я не бачив цей поєдинок, а знаю тільки підсумок. Це результат, котрий лякає. Ми прекрасно знаємо, що являють собою наші суперники. Шість м’ячів у паралельному матчі дають зрозуміти, що нам буде дуже непросто. Однак сьогодні ми спробували зіграти на перемогу. Думаю, так ми діятимемо й надалі.

Мірча Луческу також дав коментар після зустрічі:

— Знали, що буде важка гра. Можливо, ми і сильніші за «Атлетик». Таку думку намагався вселити підопічним, коли готувалися до зустрічі в Більбао. Те, чого ми очікували від басків, вони й показали. Але ми більше комбінували і творили. Звісно, шкода, що не забили.

— Чи готовий Азеведо грати на такому рівні?

— Його треба ще багато чого навчити. Він повинен зрозуміти, як ми граємо. В атаці має бути набагато активнішим. Але думаю, що це дуже добре наше придбання.

— То старт «Шахтаря» в Лізі чемпіонів можна вважати вдалим?

— Як на мене, очко, здобуте в матчі з конкурентом на його полі, — добрий результат.

Момент зустрічі у Більбао.

Фото ФК «Шахтар».