Підприємство «Міськтепловоденергія» у Кам’янці-Подільському наймолодше серед комунальних. І, мабуть, жодне з них не мало таких перипетій навколо свого народження, як воно. На численні вимоги виборців у 2008 році тодішній міський голова Анатолій Нестерук вирішив домагатися повернення в комунальну власність майнового комплексу тепловодомереж, які перебували в оренді в закритого акціонерного товариства. Адже це стратегічний об’єкт, від якого залежить комфорт та добробут 100-тисячного міста. Вирішили — зробили.

Нині в місті нова влада, яка одразу призначила директором «Міськтепловоденергії» Валерія Гордійчука, котрий свого часу вже очолював це підприємство. Новоспечений директор минулого понеділка забив тривогу: в міста величезний борг за енергоносії! Спершу звучали одні цифри, потім їх відкоригували та оголосили, що станом на кінець листопада 2010 року «Міськтепловоденергія» винна за газ 21 мільйон 356, 4 тисячі гривень. Із них 11 мільйонів 246,4 тисячі — це заборгованість, прийнята від ЗАТ «Тепловоденергія» при передачі цілісного майнового комплексу в комунальну власність. Свого часу про неї міська влада повідомляла таке: цей борг реструктуризовано на кілька років, демонструвалися і платіжні документи, якими акуратно перераховувалися частини боргу помісячно. Новий керівник виявив ще й заборгованість за електроенергію у сумі понад три мільйони гривень.

— А загалом кредиторська заборгованість підприємства становить 27 мільйонів 718,5 тисячі гривень, — каже пан Гордійчук, — якщо додати нарахування із зарплати (залишок за жовтень), банківський кредит тощо. Є й п’ять із половиною мільйонів, нарахованих екологічною інспекцією в Хмельницькій області за перевищення ГДК та відсутність дозволу на спецводокористування за період роботи з початку лютого 2010 року. Наразі справа в суді.

Почувши такі новини, не один кам’янчанин пережив немалу тривогу: а що ж буде взимку? Чи не замерзне родина в холодних стінах? Адже розмова з боржниками, як відомо, одна: лімітів на газ не отримаєте. Проте, чи слід лякати більшість мешканців міста, які нібито й непогано розраховуються за спожите тепло та воду?! Населення, до прикладу, заборгувало лише 1,5 мільйона гривень. Комунальному підприємству слід ретельніше працювати з боржниками. Тим часом воно має й значну дебіторську заборгованість, яка становить понад 18 мільйонів гривень (різниця в тарифах). Зазвичай щороку держава відшкодовує її. На сьогоднішній день комунальне підприємство, не встигши зіп’ятись на ноги, щомісячно отримує збитки до трьох мільйонів гривень здебільшого через те, що з першого серпня 2010 року зросла ціна на газ для населення на 50 відсотків і становить 1309,20 гривні з ПДВ за 1000 кубічних метрів. У чинних тарифах для населення закладено ціну газу в розмірі 685,99 гривні. Про зростання тарифів уже з Нового року говорять як про щось неминуче. Міський виконавчий комітет має ще один резерв. Нещодавно Господарський суд Хмельницької області задовольнив позов прокурора міста Кам’янця-Подільського в інтересах держави в особі Кам’янець-Подільської міської ради до ЗАТ «Тепловоденергія» про стягнення 13,5 мільйона гривень невикористаних амортизаційних відрахувань.

...Керівництву українських міст щороку доводиться вести переговори в столиці з приводу погашення різниці в тарифах. Як правило, вони завершуються позитивно для територіальних громад. Чи могли б уявити такі реверанси найвищої влади міста європейські? А згадану суму звалити на плечі місцевого бюджету було б і справді несправедливо. Та й вільних коштів таких у ньому немає, і картина ця типова для багатьох органів місцевого самоврядування українських міст, подекуди ситуація, можливо, ще гірша. Коригування тарифів з Кам’янця-Подільського вже подано в НКРЕ. За оцінкою місцевих економістів, ситуація не плачевна, якщо держава поведе себе по-державному: різницю відшкодує та врегулює тарифи на майбутнє. Тоді й комунальне підприємство виживе, й тепло в квартирах буде.

Однак у місті все ж таки сталася «енпе». Новим директором було виявлено, що з початку опалювального сезону лічильник чомусь самовільно дораховує щогодини приблизно по 400 кубічних метрів газу, який фактично не спожитий підприємством «Міськтепловоденергія». За поясненнями пана Гордійчука, це відбувається через те, що ТЕЦ нині отримує газ із мережі, що призначена для постачання блакитного палива для всього населення, хоча для неї відведено іншу мережу. Хто за це відповість? Міська влада запевняє: вона тримає проблему на контролі й має надію, що найближчим часом вирішить усі питання з газом для «Тепловоденергії». Та все ж у місті через поспішні заяви таки посіялася тривога: чи не станеться так, що стратегічне комунальне майно знову намагатимуться повернути в приватну власність?! Новий міський голова Михайло Сімашкевич запевняє, що цього не станеться, підприємство має належати громаді міста. До речі, таке само рішення не так давно приймала й міська рада минулого скликання, зазначивши, що відчуження комплексу можливе тільки через загальноміський референдум. Власне, як того й вимагала громада.

Мал. Миколи КАПУСТИ.