26 листопада 1944 року в Мукачевому посланці з усіх міст і сіл краю прийняли Маніфест про возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною. До цього Закарпаття входило до складу інших держав — Угорського королівства, Австро-Угорської імперії, першої Чехословацької республіки; навесні буремного 1939-го створило самостійну державу — Карпатську Україну, яку потопив у крові окупаційний угорський фашистський режим Міклоша Горті.
Нині ще живі 13 із 663 делегатів з’їзду, який ухвалив історичний Маніфест. На зустріч із керівництвом краю прийшло четверо з них — Федір Сабов, Олексій Логойда, Марія Молдавчук та Йолана Матлах. Безпосередні учасники тих подій ділилися спогадами, розповідали про перші кроки Народної Ради з відбудови краю та ентузіазм, з яким сприйняли закарпатці звістку про майбутнє возз’єднання.
— Це була подія, яка має надзвичайно важливе значення для історії нашого краю, — зазначив голова облдержадміністрації Олександр Ледида. — До возз’єднання з матір’ю-Україною ми пройшли довгий і тернистий шлях. Ви, учасники тих подій, були й залишаєтеся чудовим прикладом для нинішніх поколінь.
Ужгород.