На парламент очікує напружений сесійний тиждень. Адже до порядку денного внесено 133 питання. Про це на засіданні погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів комітетів повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Лише у вівторок народні депутати мають розглянути 56 питань, 22 із них у першому читанні. Зокрема, зміни до закону «Про соціальну адаптацію осіб, які відбували покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», проекти Повітряного кодексу та закону про кредитування на здобуття вищої освіти.
Крім того, цього дня, орієнтовно о 12-й годині, має відбутися зустріч лідерів депутатських фракцій з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, під час якої має бути визначено дату представлення проекту державного бюджету на наступний рік.
За словами В. Литвина, представлення планувалося на цей четвер, однак робота над документом досі триває. А часу залишилося обмаль. Глава парламенту не виключив, що проект державного кошторису може бути представлений у середу, 8 грудня, у першій половині дня, а у другій — відбудуться парламентські слухання «Українці у світі». Щоправда, для цього народним депутатам необхідно буде внести зміни в календарний план роботи парламенту. Адже тиждень, 6—10 грудня, народні обранці мають працювати у комітетах і фракціях. Цього само дня, крім традиційних питань ратифікації, сесія розгляне і низку опозиційних законопроектів. Зокрема, проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо скасування податкової міліції.
У четвер до розгляду заплановано 50 питань, 30 із яких — у другому читанні: проекти законів про ринковий нагляд і контроль продукції, про недопущення обігу в Україні небезпечної продукції та про правовий режим земель охоронних зон, об’єктів магістральних трубопроводів. А у п’ятницю народні депутати заслухають інформацію віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка, зокрема, щодо автоматичного відшкодування ПДВ.
Не оминули депутати й тему Податкового кодексу. Так, лідер фракції БЮТ-«Батьківщина» Іван Кириленко запропонував або скасувати його взагалі, відповідну постанову, за його словами, вже зареєстровано, або не долати вето Президента, якщо таке буде накладено. «Писати бюджет на основі кодексу, якого немає — це отримати хаос у державі», — сказав він. І запропонував бюджет на наступний рік писати на звичній основі, щоб не дестабілізувати ситуацію далі. А над проектом Податкового кодексу попрацювати у наступному році. Крім того, І. Кириленко запропонував денонсувати угоду між Україною і Кіпром щодо офшорних зон. За словами бютівця, за дев’ять місяців з країни в офшори «упливло» 24 млн. доларів, тож бюджет недоотримав 5 млн. доларів. Запропонував парламентарій і збільшити у рази податок «на реальне багатство» і у такий спосіб наповнити бюджет.
У відповідь В. Литвин зауважив, що на даному етапі від Верховної Ради щодо Податкового кодексу нічого не залежить. Принаймні до того часу, поки Президент не ухвалить своє рішення. А щодо денонсації угоди, то відповідний документ, за словами глави парламенту, має внести уряд. Щоправда, відповідний законопроект за авторством Юрія Кармазіна перебуває на розгляді профільного комітету у закордонних справах, але, як повідомив Тарас Чорновіл, автор проекту не з’явився на засідання комітету, на якому розглядався документ, тож депутат дійшов висновку, що це суто політичний законопроект. А більшість членів комітету, повідомив Т. Чорновіл, дійшли висновку, що проект Ю. Кармазіна «порушує все, що можна порушити — і Конституцію, і закони України». Тож ухвалювати цей проект не можна і варто почекати на урядовий варіант.
Григорій Калетнік, Валерій Баранов.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.