Учора в українському парламенті відбулося дев’яте засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації. Учасники зібрання обговорили перспективи україно-російських проектів у високотехнологічних галузях, у сферах освіти та охорони здоров’я, а також взаємодії парламентських делегацій двох держав у міжнародних парламентських організаціях. Підсумком цього зібрання стала низка спільних рішень.

Кількість перевести в якість

Попереднє засідання Міжпарламентської комісії відбулося у березні 2009 року в Москві, однак перед цим була майже трирічна пауза, коли комісія не засідала. Та й україно-російські контакти на найвищому рівні загалом мали епізодичний характер. З цього розпочалася розмова Голови Верховної Ради Володимира Литвина з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Росії Сергієм Мироновим, яка відбулася перед початком роботи Міжпарламентської комісії. «І через те ми багато втратили, — зауважив В. Литвин. — Нині зняли негативні нашарування в ідеологічній площині, але ще недалеко просунулися в реалізації спільних інтересів. Необхідно енергію слів перевести в практичну площину». Перші кроки в цьому напрямі вже зроблено, відзначили співрозмовники, — цьогоріч відбулося близько 30 україно-російських зустрічей на найвищому рівні та, зокрема, 10 зустрічей на рівні глав держав. Тепер і міжпарламентські зустрічі стануть регулярними.

Сергій Миронов висловив сподівання, що під час засідання Міжпарламентської комісії українські та російські депутати внесуть конкретні пропозиції щодо поліпшення співпраці в наукових та промислових сферах. І оскільки Рада Федерації представляє інтереси російських регіонів, у свою чергу, запропонував провести у прикордонних регіонах України та Росії міжрегіональні форуми за участю парламентаріїв двох держав, депутатів регіонального рівня та керівників місцевої виконавчої влади. Першу таку зустріч вирішено провести у травні—червні 2011 року в одному з прикордонних з Україною районів Росії. «Робота в конкретних напрямах — це саме те, чого чекають від нас наші два братські слов’янські народи та керівники наших країн, представники виконавчої гілки влади, — сказав С. Миронов. — Показники торговельно-економічного співробітництва за 9 місяців поточного року уже перекрили загальну суму наших торговельних досягнень за минулий рік — 26 мільярдів доларів. А 90 відсотків цих показників — це пряме співробітництво між регіонами Росії та областями України».

В. Литвин та С. Миронов констатували недопустимість повторення тієї негативної практики, яка, на жаль, була в минулому, коли міждержавні контакти фактично звелися нанівець. «Ми єдині в тому, що нам треба посилити активність і результативність у практичному вимірі комісії та міжпарламентських груп дружби, співпраці на рівні комітетів, — зауважив глава українського парламенту. — З української сторони в міжпарламентській групі дружби з Росією 164 депутати, більше третини українського парламенту». Голова Верховної Ради також наголосив на необхідності ухвалення на парламентському рівні рішень, спрямованих на спрощення системи прикордонного та митного контролю, підтримав ідею проведення спільних зібрань у прикордонних областях.

Завдання — вийти на докризовий рівень

Відкриваючи дев’яте засідання Міжпарламентської комісії, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що процес інтернаціоналізації життя насамперед в економічній сфері — це природна закономірність та вимога часу. «Це сувора вимога в період глобалізації, а тим більше коли глобалізація набуває силових рис, — підкреслив він. — Нам необхідна плідна співпраця, бо багато що залежить від законодавчих органів, політичні домовленості та угоди треба викласти у відповідних законах».

Порядок денний засідання Міжпарламентської комісії було присвячено трьом злободенних темам — йшлося про реалізацію спільних україно-російських проектів в атомній енергетиці, авіаційній сфері, ракетно-космічній галузі, суднобудуванні, забезпеченні транспортних коридорів. А також співпраці в гуманітарній сфері та в рамках міжпарламентських організацій. «Ми сьогодні можемо пишатися тим, що співпраця в економічній сфері виходить на докризовий рівень», — відзначив В. Литвин. І навів конкретні факти.

На нещодавньому засіданні україно-російської міждержавної комісії, яке відбулося в Москві за участю президентів двох держав, було визначено стратегічні завдання розвитку двосторонньої співпраці між країнами. На жовтневому засіданні Комітету з питань економічної співпраці україно-російської міждержавної комісії глави урядів наших країн також намітили перспективні плани співпраці. «І ці стратегічні плани та завдання виходять із ідеології побудови суспільств, основаних на сучасних економічних реаліях, у тому числі на знаннях, як на рушійній силі розвитку наших держав, прискореного зростання їх економіки, зростання добробуту населення», — переконаний керівник українського парламенту.

Українська сторона говорила про потребу налагодження конструктивного гуманітарного діалогу. Адже це дуже чутлива сфера. На жаль, нині з’явилося дуже багато «фахівців», котрі прагнуть по-своєму трактувати історію та минувшину. «Питання мови, релігії та національності — це ті сфери, в яких, як нас навчали ще класики, треба діяти особливо обережно і відповідально», — підкреслив В. Литвин. А домовилися парламентарії про проведення навесні наступного року масштабного гуманітарного проекту з нагоди 150-ї річниці від дня смерті Тараса Шевченка. Це має бути повторення останнього шляху Великого Кобзаря із Санкт-Петербурга до Канева, який було здійснено під час перепоховання. «Такі заходи не залишать нікого байдужим і знімуть те напруження, яке існує в певних колах, у тому числі й інтелігенції та інтелектуалів щодо відносин у гуманітарній сфері. Це буде показником нашого толерантного ставлення одне до одного», — вважає Голова Верховної Ради.

Сергій Миронов у вступному слові також відзначив нові позитивні тенденції в україно-російських відносинах, підкресливши, що міжпарламентська співпраця України та Росії має широкий спектр напрямів і форм — це і візити голів парламентів, і зустрічі на рівні комітетів, і відвідини парламентських делегацій, і моніторинги виборів, і робота в міжпарламентських організаціях. Однак, на його думку, товарообіг між Україною та Росією не відповідає потенціалу двох країн. Голова Ради Федерації наголосив на потребі відновити тісні господарські зв’язки, зокрема, у сферах оборонної промисловості, авіа- та суднобудуванні, виробництві гірничої техніки, машинобудуванні тощо, що особливо актуально в умовах подолання світової економічної кризи.

Кроки назустріч 

Співголовами Міжпарламентської комісії з українського боку є Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, з російського — заступник Голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Олександр Бабаков. Звертаючись до учасників зібрання, А. Мартинюк підкреслив, що на державному рівні між Україною та Росією знайдено принципові підходи до розв’язання означених проблем. «Тепер наше завдання — як укріпити законодавчо ці питання», — сказав А. Мартинюк.

За підсумками дев’ятого засідання україно-російської Міжпарламентської комісії зі співпраці ухвалено протокол, у якому, зокрема, комісія вирішила створити робочу групу з розвитку співпраці між Україною та Росією у високотехнологічних галузях, діяльність якої сприятиме вдосконаленню правових основ співпраці двох країн. До складу робочої групи ввійдуть по чотири представники від Верховної Ради та Федеральних Зборів РФ. У сфері освіти та охорони здоров’я комісія вирішила сприяти розширенню зв’язків, зміцненню контактів між вишами та науково-дослідницькими центрами двох країн, розглянути можливість участі членів комісії в роботі Днів освіти та науки України в Російській Федерації в 2011 році та Днів освіти та науки РФ в Україні в 2012 році. А задля посилення взаємодії у рамках міжнародних парламентських організацій проводити спільні попередні консультації з питань, які представляють взаємний інтерес. Зокрема, буде започатковано практику проведення спільних засідань Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, з одного боку, та Комітетів Ради Федерації і Державної Думи з міжнародних справ, з другого боку

.

Співголова російської частини Міжпарламентської комісії, заступник Голови Державної думи Федеральних Зборів РФ Олександр Бабаков, Голова Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Сергій Миронов, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, співголова української частини Міжпарламентської комісії, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.