Центральна виборча комісія на своєму черговому засіданні 17 вересня затвердила кошторис ЦВК на забезпечення підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. Загальна сума видатків — 957 мільйонів 792 тисячі 700 гривень. Про це повідомили у Відділі взаємодії із ЗМІ Секретаріату Центральної виборчої комісії.
 
Окремою постановою затверджено кошторис окремих видатків ЦВК на підготовку і проведення позачергових парламентських виборів на загальну суму 238 мільйонів 554 тисячі 300 гривень. Ці кошти передбачені на передвиборну агітацію, оплату послуг засобів масової інформації, виготовлення виборчих бюлетенів та виборчої документації, оплату послуг зв’язку, модифікацію та супроводження Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» тощо.
Станом на 17 вересня, ЦВК зареєструвала 351 кандидата у народні депутати України від двох партій на позачергових виборах до Верховної Ради у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. З них: 146 -включені до виборчого списку Політичної партії «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)», 205 — до виборчого списку Комуністичної партії України. В одномандатних виборчих округах зареєстровано 263 кандидати у народні депутати України, з-поміж яких 19 — висунуто партіями, 244 — самовисуванці.
Особливе питання — як проводитимуть вибори на Донбасі. Голова ЦВК Михайло Охендовський під час зустрічі з делегацією Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) на чолі з колишнім сенатором від штату Делавер (США) паном Едвардом Кауфманом наголосив: допоки не буде отримано гарантій безпеки для виборців, членів окружних та дільничних виборчих комісій, органів ведення Державного реєстру виборців, Комісія не зможе вживати заходів, спрямованих на підготовку проведення виборів в окремих районах цих регіонів.
— Водночас ми робитимемо все можливе, щоб на сході держави вибори відбулися на кожній виборчій дільниці, де це буде безпечно та де можна буде забезпечити неухильне дотримання законів України і міжнародних виборчих стандартів, де будуть створені необхідні умови для роботи офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації, — сказав М. Охендовський.
У ЦВК також вважають, що Верховна Рада має законодавчо закріпити можливість зміни меж і центрів округів. Заступник голови ЦВК Андрій Магера на круглому столі «Вибори в Україні у 2014 році: перспективи, виклики й уроки на майбутнє» запропонував внести до закону про вибори народних депутатів України такі самі зміни, які свого часу було внесено до закону про вибори Президента, й завдяки яким вибори Президента відбулися у багатьох містах Донецької та Луганської областей. За словами Магери, такі зміни повинні насамперед стосуватися посилення охорони приміщень виборчих комісій і органів ведення Державного реєстру виборців, а також їх членів. Адже за чинним законодавством такі об’єкти охороняються лише співробітниками внутрішніх справ, тоді як законом про президентські вибори парламент передбачив їх додаткову охорону Службою безпеки України й Управлінням державної охорони.
Також, на думку ЦВК, парламент повинен надати комісії право на зміну меж і центрів округів за потреби, передбачити можливість погашення Центвиборчкомом невикористаних на парламентських виборах бюлетенів.
За даними заступника голови ЦВК, лише 4 з 32 окружних виборчих комісій Донецької та Луганської областей змогли провести свої перші засідання повноважним складом і розпочати роботу.
 
Дослівно
 
 
Голова ЦВК Михайло ОХЕНДОВСЬКИЙ:
 
— Домовленості про перемир’я та припинення вогню, безумовно, дають надію, що Центральній виборчій комісії вдасться забезпечити голосування на якомога більшій кількості виборчих дільниць Донецької та Луганської областей.