Учорашні події на майдані Незалежності засвідчили, що до того, як Президент накладе вето на Податковий кодекс, підприємці відмовляються від проведення будь-яких переговорів. Спочатку — вето Президента і тільки після цього — спільна робота над новим документом. Така позиція Національної координаційної ради підприємців України. До того ж координаційна рада заявляє: «Якщо раніше влада нас не помічала й відверто заявляла, що наші протести її не хвилюють, то тепер наші рішучість і наполегливість похитнули її самовпевненість, а Віктор Янукович, який іще кілька днів тому називав мітингувальників «поколінням бюрократів, які створили власний бізнес на ґрунті корупції», сьогодні віддає розпорядження своїй адміністрації про проведення переговорів з протестувальниками». Як зазначив під час учорашнього мітингу один із координаторів акцій протесту Михайло Свистович, «вони вже не кажуть, що тут стоять спекулянти та бариги», проте, за його словами, якщо раніше, під час підготовки Податкового кодексу, підприємці були готові домовлятися, але їх не хотіли чути, то тепер у них є чіткі вимоги: ветування Податкового кодексу, відставка уряду та проведення парламентських виборів у березні 2011 року. Такий підхід знайшов одностайну підтримку у всіх промовців та присутніх учора на Майдані. Зокрема, представник Асамблеї малого бізнесу наголосив, що «віднині і до того часу, поки Президент не накладе вето, — жодних переговорів». Так само підприємці спростовують чутки про те, що деякі групи підприємців ведуть з урядом закулісні перемовини. Наприклад, представник профспілки таксистів прямо назвав оприлюднені в деяких ЗМІ повідомлення про ведення ними таких переговорів брехнею. «Це брехня! Ми разом із вами! У п’ятницю таксисти вирішили, що якщо Президент не накладе вето, вони вдаватимуться до активніших дій». Голова Комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді Оксана Продан наголосила, що останні пропозиції влади підтвердили: підприємці сильніші за неї, бо «вона не може поміняти народ, а от народ може поміняти владу».

На підтвердження того, що на нинішньому Майдані «Схід і Захід — разом», учора учасники протестів підтримали зачитаний зі сцени Акт єднання українського народу. «Ми, громадяни України, оголошуємо свою особисту відповідальність за долю України. Ми стверджуємо, що, незалежно від мови, національності, місця проживання, продовжуємо будувати державу... Україна у нас одна. Ми проголошуємо свою непорушну і нерозривну єдність в ім’я наших дітей, свободи, майбутнього. Усі регіони України, тримаючись за руки, скажуть: «Слава Україні!», — йдеться в акті. Ці слова зустріли скандуванням гасла «Схід і Захід — разом, Південь і Північ — разом!».
Висновки Президента можливі в четвер
Тим часом протягом останніх двох днів, після відвідання Президентом В. Януковичем та прем’єром М. Азаровим наметового містечка, влада не стомлювалася заявляти, що розглядає можливість серйозних поступок підприємцям. Мало того, В. Янукович, заявивши, що він на боці протестувальників, не виключив можливого вето на Податковий кодекс. «Імовірність прийняття вето велика, але це зможемо сказати після того, як разом із вами розглянемо питання Податкового кодексу», — сказав Президент у суботу на Майдані та додав, що тільки-но його експерти разом із представниками підприємців та фахівцями з Кабміну проаналізують кодекс «до кожної букви, коми, кожної крапки і так далі», він у четвер вислухає, які ще є розбіжності. Також В. Янукович категорично наголосив, що виступає проти будь-якого посилення адміністративного тиску податкової адміністрації на бізнес. «Якщо там буде будь-яке підсилення, ми його будемо прибирати. Якщо необхідно буде накласти вето — воно буде накладено», — пообіцяв він, уточнивши водночас, що коли у вимогах підприємців міститимуться політичні питання, то нехай «шукають собі іншого партнера».
І вже в суботу представники протестуючих підприємців зустрілися з урядовою робочою групою під керівництвом міністра фінансів Федора Ярошенка та навели свої аргументи. Та коли представники урядової робочої групи запропонували оформити вимоги підприємців як пропозиції змін до Податкового кодексу, представники Майдану наголосили, що єдиним прийнятним для них результатом є ветування кодексу. А в неділю координаційна рада ухвалила рішення «не обговорювати питання змін до Податкового кодексу, а наполягати на вимозі накладення на нього вето Президента». Отже, якщо уряд висловив готовність внести до Податкового кодексу значні зміни, то підприємці підтвердили незмінність своєї позиції: спочатку — вето Президента, а вже потім — переговори.
Коментар учасника переговорів
Одним з учасників переговорів з урядовою робочою групою був народний депутат, голова конфедерації вільних профспілок країни Михайло Волинець. У коментарі «Голосу України» він сказав:
— Одним із позитивних сигналів є заява міністра фінансів Федора Ярошенка про можливість внесення зміни до ІІ розділу Податкового кодексу, в якому йдеться про адміністрування податків та про виключення із нього глави 1 розділу ХІV, котра стосується спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва. Та оскільки при цьому Ярошенко повідомив нам, що начебто Президент на Майдані домовився про внесення змін до Податкового кодексу, то ця позиція урядовців і стала причиною того, що підприємці відмовилися від ведення будь-яких переговорів до того часу, поки глава держави не накладе на кодекс вето. А вже після цього підприємці готові спільно з урядом працювати над новим проектом Податкового кодексу. Також хотів би застерегти владу від застосування якихось заходів впливу до організаторів акцій протесту, бо сьогодні така інформація вже надходить. Це буде її велика помилка, оскільки протест справді чималий, до того ж на підході Трудовий та Житловий кодекси, котрі теж сприймаються людьми дуже неоднозначно.
Прем’єр бачить два варіанти
Проте не можна не помітити, як змінилася позиція влади в питанні Податкового кодексу. Зокрема, в неділю прем’єр Микола Азаров уже не заявляв, що на Майдані зібралися ті, хто не хоче платити податки, а висловився в тому сенсі, що розуміє вимоги протестувальників. Мало то
го, він навіть сказав, що не розуміє, «чому ті люди, які відпрацьовували ці питання на рівні експертів, недостатньо уважно вислухали цих людей», оскільки те, що йому сказали підприємці, не викликає жодних запитань і заперечень. «Я уявляю собі роботу на ринку за мінус 15 градусів. Як там щось записати, як там включити касовий апарат? Мені ці речі зрозумілі», — визнав глава уряду.
Прем’єр бачить два варіанти реалізації домовленостей із підприємцями. Перший передбачає накладення вето на Податковий кодекс з одночасним внесенням до Верховної Ради пропозицій, напрацьованих урядовою робочою групою і підприємцями, та негайний їхній розгляд і ухвалення. Тож у разі швидкого ухвалення Податкового кодексу не буде загальмовано бюджетний процес. Проте найбільш прийнятним глава уряду назвав другий варіант, коли Президент підписує Податковий кодекс, але він набуває чинності лише після внесення до нього змін, про які буде домовлено з підприємцями. Це також дасть змогу вийти на ухвалення до кінця грудня бюджету на 2011 рік. Однак, схоже, говорити про досягнення якихось домовленостей до ветування кодексу не доводиться, оскільки вчора представники підприємців навіть відмовилися від зустрічі з главою уряду.
Тим часом учора, окрім власне відставки уряду, Майдан вимагав ще й «індивідуальної» відставки віце-прем’єра Сергія Тігіпка, котрий напередодні висловив думку, що в питанні спрощеної системи оподаткування влада не повинна йти на компроміси з підприємцями. «Є питання, за якими, я вважаю, ми не повинні йти на жодні компроміси», — сказав він та зазначив, що саме через систему спрощеного оподаткування «у нас іде велике відмивання грошей та контрабанди».
Суд продовжив заборону на масові акції
Зауважимо, що учорашній мітинг відбувся попри чергову заборону Окружного адмінсуду м. Києва на проведення масових заходів у центрі столиці. Як зазначили у прес-службі Київської міськдержадміністрації, «у зв’язку з офіційним візитом іноземних гостей з 1 до 3 грудня 2010 року, а також відповідними зверненнями Головного управління МВС України в м. Києві та Управління державної охорони України для належного здійснення державної охорони міська влада звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про обмеження проведень масових заходів у центрі міста. Своєю постановою суд заборонив проведення мирних зібрань організаціям та громадянам, які надали відповідні повідомлення про їх проведення до КМДА в період з 27 листопада по 3 грудня цього року в центральній частині Києва». Утім, виходить, що 27 листопада Президент та прем’єр також брали участь у заборонених масових акціях на Майдані...
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.