Спілки орендарів і підприємців України до Президента України щодо Податкового кодексу України
Спілка орендарів і підприємців України неодноразово, у тому числі через мас-медіа, привертала увагу влади до неприйнятності багатьох положень схваленого Верховною Радою України Податкового кодексу, який лише законсервує місце України в «компанії» держав, що вирізняються несприятливим бізнес-кліматом.
Кодекс можна було б назвати революційним, якби навколо цієї проблеми не наростало протистояння держави і підприємництва та не вірогідні втрати бюджетних надходжень від скасування єдиного податку для юридичних осіб. За умови обмеження права працювати за спрощеною системою оподаткування фізичним особам значна їх кількість не зможе функціонувати на засадах загальної системи оподаткування. Тож доведеться або переходити в «тінь», або ж звертатися до Державної служби зайнятості. Податкові новації посилюють податкове адміністрування, тоді як податкове законодавство повинно мати мотиваційний характер, особливо щодо детінізації зарплати.
Суттєвий «підводний камінь» — ПДВ. Саме цей податок став в Україні «лідером» за кількістю схем відмивання коштів. Якщо ж Податковий кодекс набере чинності, буде підірвано основи ведення малого й середнього бізнесу та втрачено мільйони робочих місць. Усе це обернеться колосальною «тінізацією» національної економіки і соціальними конфліктами в суспільстві.
Восени громадсько-політична активність бізнесу навколо проекту Податкового кодексу України суттєво зросла, певною мірою розділивши ділову спільноту на «протестників», «лобістів» та партійних опозиціонерів. Останні використовують ситуацію в політичних цілях. Усе це може призвести до чергового політичного переділу. Остання надія на Вас, високоповажний пане Президенте.
Зважаючи на викладене, звертаємося до Вас, шановний Вікторе Федоровичу, з проханням повернути ухвалений Верховною Радою Податковий кодекс України на доопрацювання.
З повагою, президент Спілки Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ