На думку багатьох експертів, однією з найважливіших проблем нашої сьогоднішньої економіки є дефіцит бюджету. Але порівняно з іншими бідами, здається, що з цим злом відносно легко впоратися, якщо проаналізувати ситуацію, що склалася.

По-перше, дефіцит невеликий — 5%. Якщо розмірковувати з позиції пересічного українця, то що значить для нього дефіцит домашнього бюджету в 5%? Якщо він одержує 2000 грн. на місяць — це лише 100 грн. Чи можна без них обійтися? Думається, безсумнівно. Загалом для державного бюджету це завдання ще більше спрощується, оскільки держава може не тільки заощаджувати, а й відносно просто збільшити свій дохід.

Дохід державного бюджету збільшити можна за рахунок: запровадження прогресивного податку на доходи, на майно, збільшення податку на дарування і спадщину, за рахунок додаткових дивідендів із державних підприємств (а не тільки 10% від прибутку). Про те, що це можливо, свідчить наш попередній досвід — до 2004 р. у нас була прогресивна шкала оподатковування до 40%. Про це говорить також міжнародний досвід.

ДИВИТИСЬ ТУТ >>>