У кримській столиці надійшла пропозиція передати дитячі установи у власність приватникам, оскільки держава їх не фінансує. «Проблема — великі черги в дитячі садки, і це велика проблема», — сказав глава Сімферопольської райдержадміністрації Володимир Живиця. За його словами, проблематична ситуація склалася в селищах Сімферопольського району, наприклад, у Молодіжному, де замість належних 110 дітей, дитсадок відвідують 170. При цьому в селищі проживають близько 700 дошкільнят. Щоб розв’язати цю проблему, недавно влада району відкрила дошкільний заклад у селі Донське, який відвідують більш як 100 дітлахів.

У свою чергу міністр освіти й науки АРК Віталіна Дзоз підкреслила, що в Криму на черзі в дитсадки — 16 тисяч дітей. «Дитячих садків просто нема, їх треба будувати», — впевнена міністр. На думку Віталіни Дзоз, державі невигідно утримувати дошкільні установи, отже, необхідно розглянути питання про їх передачу приватним особам.

Міністр поскаржилася, що при прийманні дошкільнят у дитсадки, у тому числі державні, беруть від 3 до 8 тисяч гривень для того, щоб «просто дитину влаштували».

«Я зібрала завідуючих дитячих садків і кажу: «Що ви робите?». Вони відповідають: «Так, ми це робимо, нас змушують, нам дають вказівки, скільки взяти грошей», — розповіла міністр у ході засідання Постійної комісії Верховної Ради Криму з науки й освіти. І додала: «Починаємо копатися в цьому питанні, і з’ясовується, що в бюджеті дитячого закладу на утримання дитини немає грошей, вони не закладені. Й працюють усі по позабюджетному фінансуванню. А позабюджетне фінансування — це збір грошей».