На Рівненщині реалізується обласна програма «Доступне житло», за якою 70 відсотків вартості квартири інвестує черговик, решту — держава. Нині в області перспектив отримати соціальне житло через брак коштів у державній казні у черговиків практично немає. А придбати квадратні метри багатьом теж не по кишені — ціни на ринку нерухомості справді «кусаються». В рамках програми ж — виходить набагато дешевше, ніж коли б сім’я купувала житло сама. У Рівному вже відібрано 27 претендентів, які готові стати її учасниками. На згаданих умовах вони готові вкласти кошти у добудову висотки по вулиці Степана Дем’янчука. А ось охочих інвестувати завершення багатоповерхівки з високим ступенем готовності у Костополі по вулиці Проектовій поки що не набралося, хоча й у цьому місті поліпшення житлових умов потребують майже півтори тисячі сімей.
Загалом в області на квартирному обліку перебуває понад 28,5 тисячі сімей та одинаків. Зменшити чергу планують упродовж наступних семи років, адже саме на стільки розрахована регіональна програма. Нині її реалізація на першому етапі. Другий — передбачає завершення житла, яке збудоване на 50 відсотків, каже заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак. Крім того, він доручив районам підбирати земельні ділянки, що невдовзі стануть будівельними майданчиками третього етапу реалізації регіональної програми. Їх пропонуватимуть інвесторам, які погодяться на те, щоб у таких будинках вартість квадратного метра житла не перевищувала 4290 гривень.
Іще одна суттєва деталь — реалізація програми «Доступне житло» створить певну конкуренцію ріелторським агенціям, тож можна очікувати, що ціни на ринку нерухомості можуть дещо знизитися.