«Закони про особливий статус — це здача території Донбасу під протекторат Росії. Вони не принесуть миру, а стануть плацдармом Путіну для подальшого завоювання України», — вважає народний депутат України Роман Ілик.

Здача території Донбасу під протекторат Росії, на його думку, відбулася завдяки таємному закритому голосуванню фракції КПУ, членів Партії регіонів, депутатів—прихильників блоку Петра Порошенка та «УДАРу».

«Рішення ухвалено з порушенням процедури та Регламенту Верховної Ради. Законопроекти не було навіть внесено до порядку денного», — зазначив парламентарій під час прес-конференції у Львові.

Зауважимо, що народний депутат Р. Ілик («Батьківщина») є одним з ініціаторів проектів постанов: №5081-П «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу та в цілому проекту Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і №5082-П «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття за основу та в цілому проекту закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб—учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

Як вважає народний депутат, ці рішення несуть пряму загрозу цілісності нашої держави, існуванню українства та всього українського на цих територіях. 16 вересня в історії України можна порівняти з 16 січня і ухваленням «диктаторських» законів. Члени фракції «Батьківщина» не голосували за це рішення. Те, як відбувалося голосування, і те, що воно проходило в такому «таємному» режимі, є зрадою ідей демократії і парламентаризму.

Львів.