На Вінниччині розпочали створення Центру активної інтеграції інвалідів. ТОВ «Укрфлора-Вінниця» передало у довгострокову оренду двоповерхову будівлю, розташовану в селі Дорожне, що неподалік від обласного центру. Після облаштування там зможуть проживати 130 осіб з інвалідністю, ще стільки ж працюватимуть у Центрі.

— У новому закладі плануємо об’єднати й реалізовувати усі програми, які розроблені для людей з інвалідністю, — каже керівник Вінницької обласної громадської організації допомоги інвалідам «Відкриті серця» Світлана Демко. — Головна мета — навчити людей з фізичними вадами бути самостійними. Бо для них це найбільша проблема.

Ідею започаткування такої установи ініціювали батьки дітей-інвалідів. Серед них і Світлана Демко, 25-річний син якої хворіє на ДЦП. «Кожна мама хоче, щоб її дитина була захищена, — каже пані Світлана, — кожна переживає, що станеться з її дитиною, коли мами не буде поруч. Усі ми присвятили їм своє життя і не хочемо, щоб наші діти потрапили до інтернатів».

У Центрі навчатимуть не тільки людей з інвалідністю, а й їхніх батьків, соціальних працівників. «У нашому місті нема закладу, де б передавали спеціальний досвід, як опікуватися інвалідами, — продовжує Світлана Демко. — Найкраще на таку роль підходять батьки. На жаль, вони є не у всіх. У такому випадку допомагати інвалідам мають фахівці. А їх треба спершу навчити цій непростій справі».

За словами співрозмовниці, одна з програм має назву «Транзитне житло для інваліда». У новому закладі частину приміщення обладнають під квартири. У них інваліди призвичаюватимуться до самообслуговування — готувати, прибирати, прати тощо. На окреме проживання програмою відведено термін — шість місяців. «Крім того, плануємо купити кілька квартир у різних районах Вінниці, щоб люди з інвалідністю не лише навчилися вирішувати побутові проблеми, а й пристосувалися до соціуму», — продовжує Світлана Демко. При громадській організації «Відкриті серця» створені і працюють соціальні майстерні. Їх перевезуть до нового Центру. Так інваліди матимуть можливість опановувати трудові навички.

За попередніми підрахунками, на створення Центру потрібно більше 13 мільйонів гривень. Багато коштують спецприлади та обладнання. Ініціатори кажуть, що вже відшукали більше семи джерел фінансування. Головне, сподіваються на грант, обіцяний Євросоюзом. Крім згадного товариства «Укрфлора-Вінниця», до реалізації проекту долучився благодійний фонд «Діти передусім». Зроблять свої внески небайдужі підприємці. Першими відгукнулися на пропозицію зібрати добровільні кошти батьки дітей-інвалідів.

НАША ДОВІДКА

Вінницька обласна громадська організація допомоги інвалідам «Відкриті серця» створена у 2003 році. Вона розробляє та впроваджує сучасні підходи до соціальної допомоги людям з ДЦП та ментальними вадами, захисту прав, представництва законних соціальних, економічних, творчих, вікових та інших інтересів інвалідів, їхніх родин та фахівців, причетних до надання допомоги цій групі.

Сьогодні організація нараховує 112 родин людей з інвалідністю, сім колективних членів, 24 фахівці і 43 волонтери. Впроваджено проекти для людей з інвалідністю «Соціальна клініка», підтримки та взаємодопомоги «Батьки для батьків», «Студія дозвілля». Створено спеціалізовану транспортну службу для перевезення людей на візках. З ініціативи організації у Вінниці створено обласний центр соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними обмеженнями «Обрій». Діють навчальні лабораторії для дітей та молоді з особливими потребами при Вінницькому обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників, обласному осередку Всеукраїнської асоціації корекційних педагогів; започатковано театр мод «Забава».

Телефони організації «Відкриті серця»: (0432) 50-91-39, 50-91-45. 

Ел. адреса: www. vіdkrytі-sercya. at. ua