У Луганську проведено перший Міжнародний інвестиційний форум
Залучення інвестицій в економіку і соціальний розвиток області завжди стояло на порядку денному керівників Луганщини, але, треба визнати, очікуваного результату робота в цьому напрямі не давала. Нинішній рік вирішено зробити переломним у тому плані, що переглянути та змінити підходи до пошуку інвесторів і створити новий, привабливіший інвестиційний імідж регіону.
Початок цьому поклав Міжнародний форум, що ставив завдання найбільш повної й чіткої демонстрації науково-економічного потенціалу Луганщини. Такий важливий економічний захід у міжнародному форматі в області проводиться вперше. Готуючись до нього, організатори пішли за галузевою ознакою. Запрошуючи ту або іншу компанію до співпраці, виходили з відповідності її профілю роботи специфіці кожного конкретного інвестпроекту. «Ми зробили максимум, щоб продемонструвати учасникам і гостям форуму, що у Луганщини є сучасні технології, висококваліфіковані кадри й потужний базис для подальшого розвитку», — сказав на відкритті форуму голова Луганської облдержадміністрації Володимир Пристюк.
У роботі форуму взяли участь 114 представників бізнес-кіл із 15 країн близького зарубіжжя, а також Європи, Близького й Далекого Сходу, яким цікаві напрацювання як у Луганській області, так і в Україні. Свої інтереси виявили делегації з Російської Федерації, Болгарії, Білорусі, США (штат Меріленд), Польщі, Саудівської Аравії, Нідерландів, Франції, Німеччини.
У рамках дводенної роботи форуму відбулася панельна дискусія «Реальний сектор економіки та шляхи розвитку регіону», учасники якої обговорили напрями співробітництва бізнесу та влади в реалізації інвестиційних проектів Луганського регіону. Серед обговорюваних питань — умови фінансування інвестиційних проектів, інвестиційний клімат в Україні з погляду бізнесу, практика реалізації інвестиційних проектів конкретно в Луганській області. Перший день форуму завершився не тільки дискусіями, а й реальними діями — підписанням низки угод, що обопільно важливі як для регіону, так і для інвестора. Зокрема, коментуючи угоду, підписану з компанією «ТНК-ВР», Володимир Пристюк зазначив, що ця компанія планує займатися розвідкою і видобутком природного газу із щільних піщаників, вклавши інвестицій на суму 2 млрд. 480 млн. грн.
Представники шведської делегації вже висловили зацікавленість у розробках у сфері енергоефективності. Вони зазначили, що Луганська область споживає багато енергії, тому шведи мають намір розробляти в регіоні енергозберігаючі та ефективні технології. Енергозбереження зацікавило також і французьку делегацію. Так, за словами голови корпоративного й інвестиційного бізнесу BNP Parіbas в Україні Домініка Меню, представники Франції вже відзначили деякі аспекти й розробки, наприклад, біопаливо, енергозбереження. За словами пана Меню, французькі підприємці поки що нічого не знають про Луганський регіон. «Ми тут, щоб змінити це, — підкреслив Домінік Меню. — Сьогоднішній форум дасть змогу не просто ознайомитися із запропонованими проектами, а й визначити інтереси, вирішити, з якими людьми ми могли б спілкуватися, щоб вони були зацікавлені».
Чимало проблем нагромадилося в агропромисловому комплексі області. Зокрема, недостатньо розвинена галузь великорогатого скотарства, внаслідок чого молокопереробним заводам регіону бракує сировини. Змінити ситуацію допоможе реалізація проекту з будівництва молочного комплексу на 10 тис. корів. Вартість усього пілотного проекту на 2 тис. голів становить 240 млн. грн. Протокол намірів про взаємодію Луганської облдержадміністрації, Луганської обласної ради і ТОВ «МТК» уже підписано.
Представники інвестиційних фондів низки країн запропонували луганцям провести подібні виїзні галузеві інвестфоруми в їхніх країнах. Такі пропозиції передусім надійшли з Великої Британії, Іспанії та Німеччини. За словами директора обласного КП «Регіональне агентство сприяння інвестиціям» Юрія Бережного, організаційні моменти ці країни готові взяти на себе, для того щоб максимально широке коло інвесторів одержало доступ до того банку ідей і проектів, які має сьогодні Луганщина. Усього за результатами форуму підписано п’ять великих угод. І це чимало, вважають керівники області, зважаючи на те, що в економіку Луганщини вони залучать більш як 3 млрд. грн.
Луганськ.