Характерний для країн—членів Європейського Союзу підхід до вирішення спорів становить особливий інтерес під час реформування вітчизняної системи судочинства. З огляду на це, Інститутом законодавства Верховної Ради України здійснюється україно-німецький науково-правовий проект «Альтернативні та судові процедури вирішення спорів: сучасний стан і нові тенденції в Україні, Німеччині та Польщі».
8—10 вересня 2014 року в Інституті законодавства, в партнерстві з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права (Німеччина), за підтримки Німецької служби академічних обмінів (ДААД), проведено науково-практичну конференцію за участі понад 60 вчених, а також дводенний семінар для молодих науковців і студентів, які представляли сім провідних науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів України.
До присутніх звернулися директор Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко, керівник консульсько-правового відділу Посольства ФРН в Україні Мартін Граф, Делегат німецької економіки в Україні і представник баварської економіки Александер Маркус, керівник проекту з боку Мюнхенського Інституту східноєвропейського права Тіна де Фріз. Наголошувалося, що належне законодавче забезпечення більш широкого та добре налагодженого застосування альтернативних способів розв’язання спорів у цивільних, господарських і адміністративних справах сприятиме розвантаженню судової системи, захисту прав та інтересів сторін, економічному та соціальному розвитку. 
Директор Інституту законодавства висловив вдячність Посольству Федеративної Республіки Німеччина в Україні за підтримку науково-правової співпраці між нашими країнами, підкресливши, що європейський вибір України не тільки надає нашій державі великі можливості, а й накладає конкретні зобов’язання. Для фахівців у сфері права і законотворчості це пов’язано з аналізом і моніторингом ефективності вітчизняного законодавства та подальшим його розвитком, що потребує вивчення й імплементації норм міжнародного та європейського права, досвіду реформ у зарубіжних країнах.
Промовці висвітлювали питання правового регулювання вирішення господарських, цивільних та адміністративних спорів у рамках судових, досудових і позасудових процедур, практики та проблем застосування різноманітних альтернативних засобів розв’язання конфліктів і забезпечення інтересів сторін, взаємозв’язку судових і альтернативних процедур, законодавчих основ та ефективності надання медіаційних послуг у Німеччині та Польщі, перспектив їх впровадження в Україні.
Практично кожна з доповідей викликала обговорення, супроводжувалася прикладами з конкретних справ і спорів, виявила прогалини й недоліки в законодавстві України та інших держав.
Конкретні питання за тематикою проекту було обговорено й під час науково-практичного семінару, що відбувся 9—10 вересня за участі понад 40 молодих дослідників у сфері права та студентів. За підсумками семінару було вручено спільні сертифікати Інституту законодавства Верховної Ради України та Мюнхенського Інституту східноєвропейського права.
Домовлено про подальше спільне обговорення проблематики проекту в рамках німецько-україно-польської науково-практичної конференції в м. Мюнхені 17—18 листопада поточного року.
Передбачено також видання збірки матеріалів міжнародно-правових досліджень українською та німецькою мовами.