Уряд і Нацбанк докладуть максимум зусиль для того, щоб річний вимір інфляції не перевищив 12 відсотків. З огляду на те, що управління економічними процесами відбувається здебільшого з допомогою адміністративного та контрольно-репресивного впливу на ринки й підприємства, так і буде. Споживчий попит формуватиме достатня товарна пропозиція та куца платоспроможність споживача, підсилена різдвяними зарплатними виплатами та сімейними заощадженнями. Торговельна активність зросте, але не вище за традиційний сезонний рівень.

Бензин: подорожчання літра А-95 на 40—50 копійок, дизпального — на 20—30. (Тут і далі йтиметься про середні ціни).

Грудневими подразниками цін на нафтопродукти будуть цінові орієнтири на європейському ринку і зупинка неоподаткованого імпорту. Підвищення акцизів на пальне з 1 січня наступного року (читай Податковий кодекс) зрівняє внутрішні ціни з європейськими раніше, аніж вирівняється якість нафтопродуктів.

Борошно — зростання роздрібної вартості на 10 відсотків.

Результат зумовлять високий рівень цін на зерно на світовому і внутрішньому ринку, обмежені можливості Аграрного фонду задовольняти регіональні потреби за рахунок фіксованих цін на борошно з інтервенційних запасів. Я не виключаю, що зернотрейдери почнуть уже на фініші року закладати в ціни ризики, які пов’язані з відшкодуванням ПДВ за нульовою ставкою.

Хліб: подорожчання кілограма хліба пшеничного першого сорту — на 3 відсотки, житнього — на 3 відсотки, соціальних сортів — на 2 відсотки.

Дорожчатиме борошно — зростатиме вартість хліба. Собівартість виготовлення соціальних сортів житньо-пшеничного хліба через подорожчання енергоресурсів і борошна, заробітних плат не перевищує 5 відсотків, а в багатьох випадках уже є від’ємною, але ціни стримуватимуть жорсткими адміністративними заходами.

Крупи — зростання роздрібних цін на 8 відсотків.

Я вважаю, що є економічні передумови для більш істотного подорожчання, але на це торгівля не зважатиме, пам’ятаючи, що крупи — товар соціальний і прив’язаний до купівельної спроможності споживача.

Овочі, фрукти: подорожчання борщового набору на 10 відсотків, вітамінного — на 15 відсотків.

За рахунок адміністративних і контрольно-репресивних заходів до учасників ринку можна досягати тимчасового ефекту й тільки на нетривалий час. Приміром, саме так сталося зі зниженням цін на картоплю з 5—6 гривень за кілограм — до 3—4. Але грудневе пожвавлення попиту спричинить чергове подорожчання овочів і фруктів. І не тільки через сезонний чинник, а й через насиченість ринку імпортною продукцією, без якої не обійтися, за відсутності у вітчизняних виробників пристосованої логістики.

Молоко і молокопродукти: подорожчання літра молока на 8 відсотків, кілограма вершкового масла — на 8 відсотків, твердих сирів — на 10 відсотків.

Я вважаю, що незначне здешевшання молокопродуктів, яке проявилося одразу після прямої погрози Антимонопольного комітету застосувати санкції, протримається недовго. Вони почнуть непомітно дорожчати з другої половини грудня через потребу покривати збитки від витратного сезону.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини на 10 гривень, яловичини — на 8, курятини — на 5 гривень.

Ціни потягнуться вгору за зростанням попиту на продукцію, викликаним наближенням новорічних свят, зміною з нового року механізму дотування виробників через ПДВ і оподаткування нафтопродуктів. Післяноворічне подорожчання пального, як на мене, стане чи не головним подразником інфляційних процесів в аграрному секторі.

Цукор — подорожчання солодкого піску до 7,70—7,90 гривні за кілограм.

Масштаб роздрібних цін формуватиметься під впливом закінчення сезону цукроваріння і високих світових цін на цукор, залежність від яких посилюватиметься адекватно збільшенню імпорту тростинної сировини. Результат сезону цукроваріння засвідчить дефіцит цукру на ринку обсягом 200—250 тисяч тонн.

Алкоголь: подорожчання горілки на 5 відсотків, коньяку — на 8 відсотків, виноградних вин — на 8 відсотків.

Більш суттєвого подорожчання до кінця року не станеться, але новий рік принесе нові ціни.

Ліки — подорожчання на 5 відсотків.

Оператори ринку ще пам’ятають хвилю антиконкурентних справ о цій порі минулого року, чого виявиться замало, щоб унеможливити зростання цін на медпрепарати, а також на медичні послуги в період ускладнення гострих респіраторних захворювань.

Житлово-комунальні послуги — подорожчання на 15 відсотків.

Я вважаю, що відкладена на післявиборний період інфляція тарифів у комунальній сфері буде адміністративно рознесена в часі, аби не загострювати соціального невдоволення споживачів. Тобто матимемо те, що мали дотепер.

Транспортні послуги — зростання тарифів на 8 відсотків.

Транспортні послуги дорожчатимуть під тиском вартості бензину та намірів уряду, зафіксованих у Податковому кодексі. Бажання притиснути перевізників, які споживають багато пального та експлуатують подержану техніку, обернеться передусім черговим подорожчанням проїзду на комунальному й міжміському транспорті.

Туристичні послуги — подорожчання на 15 відсотків.

Це, як на мене, той мінімум, котрий можуть дозволити собі в грудні організатори й зимового туризму, й курортного відпочинку в країні та за її межами.

Офіційний курс — 7,97 гривні за долар США.

Я допускаю сезонне зростання тиску на гривню у зв’язку з певним уповільненням валютних надходжень від експортерів, борговими розрахунками в корпоративному секторі та посиленням інфляційних очікувань.