Українські правоохоронці знову опинилися в епіцентрі скандалу. Цього разу міліціонери затримали та побили мешканця Харкова Якова Строгана (на знімку). Зі слів чоловіка, працівники Київського РУВС застосували до нього грубу фізичну силу і тривалий час безпідставно утримували на одній із квартир міста. Однак про все по порядку.

Почалося це ще в серпні. Сусід щось не поділив з Яковом і поліз битися. В результаті штовханини він упав на скло та порізав спину. Здавалося, інцидент на цьому й завершиться. Однак не так сталося, як гадалося. Близько 2-ї години ночі до Строганів приїхали люди в цивільному, які назвалися працівниками міліції. Вони вимагали відчинити двері у квартиру. Однак чоловік до свого помешкання їх не пустив. Невідомі особи виламали електричний щиток, залишивши квартиру без світла. Також вони намагалися зламати замок та вибити двері. Хазяїн квартири неодноразово телефонував у міліцію. Однак там постійно відповідали, що наряд уже виїхав на місце події. Усе це тривало до 6-ї години ранку. Потім не витримали нерви в Якова. Він впустив людей до свого помешкання. Вони відрекомендувалися працівниками ОВС і запропонували проїхати чоловікові до райвідділу для надання свідчень за фактом бійки.

— Уже в міліції написав пояснення про конфлікт із сусідом. Однак далі почалося найстрашніше, — розповів нещодавно на прес-конференції Яків Строган. — Спочатку правоохоронці попросили написати заяву із зізнанням у спробі вбивства сусіда та завданні йому ножових поранень. Зробити це я відмовився. Оскільки цього не робив. Після цього мене посадили в машину й повезли в невідомому напрямку. Вже через деякий час опинився в лісі. Один із співробітників міліції переодягнувся у камуфляжну форму та почав сильно бити. Згодом ці «кати» витягли з машини прилад, який назвали трансформатором. Два дроти приєднали до частин тіла і подавали напругу. Декілька разів непритомнів. Останній раз, щоб привести мене до тями, міліціонери влили в рот нашатирний спирт, від чого одержав опіки гортані, стравоходу й слизової шлунка. Під час цих процедур попередив міліціонерів, що сердечник і в мене видалена одна нирка, тому можу не витримати таких тортур. Можливо, це й зупинило міліціонерів від подальших дій.

Зі слів чоловіка, далі правоохоронці привезли його в якесь приміщення, де замкнули. Мовляв, увесь цей час вони телефонували дружині й вимагали за його звільнення 10 тисяч доларів. Однак грошей жінці знайти не вдалося. Через чотири доби міліціонери відпустили Якова, узявши з нього підписку, що він добровільно з’явиться на допит наступного дня. Чоловік звернувся до Управління внутрішньої безпеки ГУ МВС у Харківській області та до прокуратури із заявою. Потерпілий пройшов медичний огляд. Його хотіли госпіталізувати, але він відмовився, побоюючись за своє життя.

Захищати права Строгана погодилася Харківська правозахисна група. За словами адвоката Айгуль Муканової, на сьогодні це не єдиний випадок застосування тортур у харківській міліції. «Однак Яків і ми готові до тривалої боротьби й маємо намір пройти всю судову дорогу — до Європейського суду з прав людини», — зазначила на прес-конференції пані Муканова.

Нагадаємо, за даними правозахисників, майже кожен затриманий, звинувачений у скоєнні тяжкого чи особливо тяжкого злочину в Україні, потерпає від знущань та катувань із боку міліціонерів.

P. S. За інформацією Харківської правозахисної групи (ХПЗ), 29 жовтня прокуратура Київського району відмовила Якову Строгану в порушенні кримінальної справи. Проте він досі не отримав на руки документ, який це підтверджує.

Фото надано ХПЗ.