«За останні три дні в столиці зареєстровано два випадки заволодінь автотранспортом. В Дарницькому районі викрадено «Лексус G 300», 2005 року випуску, державний номер АА 0065АН, а в Шевченківському — «Тайоту Камрі», 2006 року, д/н АА8790АМ». На жаль, останнім часом таких повідомлень від правоохоронців побільшало. За інформацією Державтоінспекції, у Києві щодоби викрадається декілька транспортних засобів. Парадокс, але злочинців влаштовують усі автомобілі — від престижних іномарок до стареньких «Запорожців».

Найчастіше викрадають ті машини, які найлегше відкрити й завести. Кумедний випадок трапився нещодавно в Печерському районі столиці. До райвідділу міліції надійшло повідомлення про викрадення легкового автомобіля з місця паркування. Володар залишив свого «залізного коня» біля будинку, попередньо вимкнувши акумулятор. Викрадачі, чоловік та жінка, почали просто штовхати машину. До речі, чоловік обманув дружину, сказавши, що авто належить його товаришеві, й той попросив його перекотити машину на інше місце. Звісно, вигляд двох людей, які штовхають легковик вулицями міста, викликав зацікавленість міліціонерів. Подружжя затримали, а транспорт повернули власнику.

— За 10 місяців 2010 року на території міста Києва було скоєно 447 незаконних заволодінь автотранспортом. Знайдено 167 автомобілів, — розповідає «Голосу України» начальник ВДАІ Печерського району Віталій Кваша. — Тільки в нашому районі за цей час зареєстровано 25 викрадень. Пальму першості в цій невтішній статистиці зловмисники віддають автомобілям марки «Лексус». Не обійшли вони своєю увагою і інші іномарки, такі як «Тайота». Вона посідає друге місце.  На третій позиції попиту — «Деу Ланос». Але не слід думати, що крадії надають перевагу тільки автомобілям із-за кордону.

За словами В. Кваші, щоб не стати жертвою таких шахраїв, необхідно пам’ятати декілька простих порад. Насамперед треба знайти час та певну суму грошей і обов’язково обладнати автомобіль протиугінним пристроєм. Навіть відлучаючись на хвилину від машини, не забувати натиснути кнопку сигналізації, увімкнути тумблер і забрати ключі з собою. Не потрібно залишати свій автомобіль на прибудинковій території, де немає відповідної охорони. Таким чином, навіть непрофесійні автокрадії спокушаються без надмірних зусиль поцупити машину. Необхідно постійно користуватися послугами гаражів, стоянок. Залишаючи свого «залізного коня» на станції технічного обслуговування, не потрібно розповідати слюсарям про свої секрети. Звичайно, краще звертатися до людей, які добре відомі.

Якщо все ж таки у вас поцупили автомобіль, необхідно в першу чергу повідомити про це міліцію, вказавши модель, реєстраційний номер, номер двигуна, шасі, кузова. Бажано назвати вірогідний час викрадення та можливий напрямок руху зловмисника, а також наявність особливих прикмет: пошкоджене крило, розбитий підфарник, погнутий бампер тощо. Якщо на місці злочину були свідки, запишіть їхні контактні телефони й попросіть повідомити працівникам ОВС прикмети злочинців, транспортного засобу, який ті використовували. І пам’ятайте: залишаючи свій автомобіль без нагляду, ви сприяєте його викраденню.