Організаційні питання депутати обласної ради нового скликання вирішували упродовж двох сесій. На першій обрали голову (ним знову став Євген Удод, який очолював на виборах список Партії регіонів) і його заступників. А на другій сесії прийняли регламент, утворили постійні комісії, затвердили склад фракцій і президії.

 

Відповідно до отриманих за підсумками виборів мандатів, у обласній раді зареєстровано сім депутатських фракцій. Найбільша серед них — Партії регіонів — налічує 92 депутати (зі 140 обраних), фракція «Сильної України» має 12 депутатів, Комуністичної партії — 11, ВО «Батьківщина» — 9, партії «Фронт змін» — 7, «України майбутнього» — 4, ВО «Громада» — 2 депутати.

В облраді працюватиме 15 постійних комісій, десять з них очолили представники Партії регіонів, у п’яти головуватимуть представники КПУ, «Фронту змін», ВО «Батьківщина», «Сильної України» та Народної партії. На першу сесію прибули всі п’ятеро високопосадовців, обраних до обласної ради (два міністри, два перших заступники міністрів, які пройшли за списком Партії регіонів). Ще жодного засідання не пропустив віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, який очолював на виборах партійний список «Сильної України», а тепер працюватиме рядовим членом у постійній комісії обласної ради з питань науки, освіти, сім’ї та молоді.

Незважаючи на запевнення голови облдержадміністрації Олександра Вілкула в тому, що всі політичні сили отримали можливість для ефективної роботи і дійовий механізм контролю влади, представники меншості порушили питання про опозицію. Зокрема, депутати від «Батьківщини» зажадали надати опозиції особливого статусу. Своє положення про опозицію внесли на розгляд обласної ради і представники «Фронту змін», які, за словами очільника обласної організації партії, депутата облради Андрія Павелка, голосували проти регламенту, оскільки їхні пропозиції не було враховано.

«Ми не висуваємо ультиматуми, але впевнені, що у європейській країні в опозиції має бути можливість заявити про свою думку. І будемо послідовно обстоювати її ключові права», — заявив Андрій Павелко. Колег підтримав і Сергій Тігіпко. До питання вирішили повернутися на наступній сесії, попередньо опрацювавши всі пропозиції у постійних комісіях.

Крім того, фракція «Фронту змін» запропонувала депутатам скасувати рішення, прийняте у 2005 році, яким частина повноважень облради була передана облдержадміністрації.

«Орган місцевого самоврядування, обраний жителями регіону, повинен мати механізм для реалізації своїх рішень, зокрема через органи виконавчої влади, — пояснює позицію фракції її керівник Гліб Пригунов. — Сьогодні нас не почули, але ми зареєструємо свій проект рішення і винесемо на наступну сесію. Хочемо добитися не тільки того, щоб жителі області могли впливати на прийняття і реалізацію ключових рішень, а й зменшити бюджетні витрати. Штати облдержадміністрації непомірно роздуті. Тим паче, що, згідно з чинним законодавством, її завдання — лише контролювати дотримання законності в регіоні, а виконувати рішення, прийняті облрадою, має виконком».

Не поставили на голосування й звернення до керівних органів країни щодо неприйнятності нового Податкового кодексу, яке пропонували ті ж «Батьківщина» і «Фронт змін», оскільки цей документ, як пояснив Євген Удод, не був розглянутий постійними комісіями.

До наступного засідання відклали також прийняття Громадської угоди, проект якої роздали депутатам ще на першій сесії. Цим стратегічним документом, йдеться в положенні, затверджується «дніпропетровський стандарт організації ефективних взаємовідносин влади, бізнесу і суспільства, всіх конструктивних сил регіону», а також фіксуються принципи реалізації ключових проектів. Угоду пропонують підписати керівникам органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, представникам партій і громадських організацій, керівникам бізнес-структур, усім, хто готовий об’єднатися задля розвитку краю.

Більшість представлених в облраді партій уже внесли свої пропозиції до цього документа. На думку Сергія Тігіпка, його треба максимально конкретизувати, включивши, щонайменше, дві пріоритетні позиції: щодо залучення інвестицій і щодо реалізації основних послуг населенню, які надає держава на місцях.

На що Олександр Вілкул зауважив, що найближчим часом планується створити Інвестиційне агентство Дніпропетровської області, перед яким стоятиме два завдання: пропаганда можливостей регіону і супровід проектів, за-пропонованих для втілення.

«Філософія цього питання, — заявив голова ОДА, — має бути така: кожний, хто хоче вкласти гроші в Україні, має хотіти зробити це на Дніпропетровщині».

 

Дніпропетровська область.