Заступник прокурора Вінницької області Роман Шубін (на знімку) коментує хід розслідування кримінальних справ за підозрою у звинуваченнях чотирьох суддів. Троє з них ще донедавна були головами судів.

У Вінниці три суди. Проти двох колишніх голів цих установ прокуратура розслідує кримінальні справи. Ще один підозрюваний суддя раніше очолював суд одного з районів області. Чим провинилися служителі Феміди?

— Усі вони підозрюються у прийнятті завідомо неправосудних рішень, — каже Роман Шубін. — На підставі таких рішень відбувалися рейдерські захоплення комунальної власності, земельних ділянок, площею від 20 соток до двох гектарів. Причому не тільки в нас, на Вінниччині, а й у Київській області. Здійснювалися також інші неправомірні дії. Наприклад, в одному з районних судів Вінниці, як то кажуть, на конвеєр поставили прийняття справ за позовом військових пенсіонерів. Йшлося про переоформлення пенсій. Щоб отримати позитивне для себе рішення, позивачі сплачували певну суму помічнику-консультанту судді. Насправді такі справи навіть не розглядалися. Суддя, як кажуть, просто «штампував» рішення, залишаючи на них свій автограф. Під час розслідування було встановлено, що помічник судді не ділилася з ним грішми, які брала в позивачів.

— Когось уже покарали? Коли так, то в який спосіб?

— У згаданому випадку рішенням Вінницького апеляційного суду суддю позбавлено волі, щоправда, умовно. Його помічниця отримала реальний термін ув’язнення. Обвинувачена звернулася зі скаргою до Верховного Суду. Тобто вирок ще не набув чинності. До того часу, поки це не станеться, не можу називати прізвище судді. Так гласить законодавство. Стосовно голови суду одного з районів області справу розглядає Житомирський апеляційний суд. Там також відбуваються слухання справи за підозрою у порушенні чинного законодавства головою районного суду Вінниці.

— Чи правда, що проти одного голови суду порушено вже дві кримінальні справи?

— Так. Одну справу прокуратура порушила у вересні, другу — в листопаді, на підставі згаданих вище фактів — прийняття завідомо неправосудних рішень.

— Незважаючи на це, суддя продовжує працювати?..

— Але не головою суду. Суддівської мантії позбувся тільки один колишній голова суду. Двоє інших працюють і далі. Уточнюю ще раз: вони вже не є керівниками судів.

— Хто дає оцінку правочинності рішень, які виносить суддя?

— Таку оцінку може дати тільки вищестоящий суд. Він установлює — залишати рішення судді в силі чи скасовувати його. Наголошую ще раз: поки рішення не скасовано, ніхто не має права давати правову оцінку діям судді.

Є ще одна проблема, з якою ми зіткнулися. Суддя, котрого призначила Верховна Рада, може бути позбавлений свого статусу так само рішенням парламенту. Робиться це не так швидко. Доки питання знову не розглянуть у парламенті й депутати не приймуть рішення, суддя продовжує працювати. Наскільки мені відомо, матеріали вже передано до Верховної Ради.