Заохочують волонтерів до навчання
Україна активно готується до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Адже проведення його — це не лише масштабний спортивний захід, а й визначна подія, яка відіграватиме важливе значення у формуванні позитивного іміджу України в світі та впливатиме на подальший соціально-економічний розвиток нашої держави. На черговому засіданні Наглядової ради Євро-2012, яке відбулося 21 вересня цього року в штаб-квартирі УЄФА, позитивну оцінку учасників отримали законодавчі ініціативи української влади. Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про волонтерський рух», який визначає правовий статус і обов’язки волонтера, волонтерської організації, а також принципи, види і напрями здійснення волонтерської діяльності та джерела фінансування. Окрім того, документом передбачено заохочувати волонтерів та організації, які користуються їхніми послугами, до більш активної роботи, навчання і підвищення кваліфікації. Згідно із законом волонтером може бути особа, яка досягла 16 років, та добровільно здійснює благодійну, неприбуткову та вмотивовану діяльність, що має суспільно корисний характер. Особа набуває статусу волонтера після отримання посвідчення на право здійснення волонтерської діяльності. Порядок його видачі визначатиме Кабінет Міністрів.
Волонтерська діяльність — це цікавий особистісний та професійний розвиток, нові знайомства та унікальний життєвий досвід. Волонтерський рух у майбутньому допомагатиме країні під час реалізації інших масштабних проектів, розвине почуття відповідальності, толерантності та взаємодопомоги в суспільстві.
До Євро-2012 відповідну мовну підготовку пройдуть 120 тисяч волонтерів. Із них 102 тисячі навчатимуться за спрощеною програмою на три-чотиримісячних мовних курсах навесні 2012 року. А 18 тисяч поглиблено вивчатимуть англійську мову навесні наступного року.
У період проведення футбольного чемпіонату волонтери мають виконувати такі функції: інформаційну (забезпечувати інформацією в місцях проживання, прибуття туристів, масового перебування та надавати їм довідкову інформацію), організаційну (налагоджувати взаємодію між уболівальниками, гостями міста і службами, які забезпечують обслуговування чемпіонату), презентаційну (проводити презентаційно-мистецькі акції з метою пропаганди української культури).
Готелі звільнять від сплати податку на прибуток
Не менш важливим є розвиток готельного бізнесу в країні. Адже інспектори УЄФА не раз звертали увагу організаторів Євро на нерозвиненість готельної інфраструктури. Але влада не стоїть осторонь. Уже в серпні нинішнього року Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку та підготовки готельної інфраструктури до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу». Законом, зокрема, передбачається, що починаючи з першого січня наступного року тимчасово запроваджується звільнення терміном на десять років від оподаткування податком на прибуток підприємств, які надають готельні послуги категорій три, чотири, п’ять зірок, якщо такі готелі реконструйовані чи новозбудовані і будуть введені в експлуатацію до першого вересня 2012 року. Також слід зазначити, що відповідно до цих змін практично всі готелі у країні буде на десять років звільнено від сплати податку на прибуток. Тому не виключено, що з прийняттям таких законодавчих пільг для бізнесменів, а також з огляду на політичну стабільність у державі у вітчизняний готельний сектор багато інвестицій прийде з Росії. Адже тамтешнім підприємцям досить зрозумілий стиль ведення бізнесу на території країн СНД. А багатство Карпат і Криму роблять нашу країну надзвичайно інвестиційно привабливою для іноземних готельєрів. Але треба розуміти, що для деяких серйозних підприємців готельний бізнес не є пріоритетним, адже повернення інвестицій через п’ять—десять років — досить тривалий період часу.
Від того, наскільки наша держава приваблива у світі, залежатиме загальний потік туристів, які користувалися б готелями. Тому завдання влади в перспективі — забезпечити зайнятість готельної мережі в так званих менш туристичних містах. А для цього треба створювати центри ділової активності на більш-менш стабільний період, а також проводити різноманітні міжнародні спортивні змагання.
Згідно з Державною цільовою програмою підготовки і проведення Євро-2012, до кінця листопада наступного року потрібно підготувати 366 готелів. Це, зокрема, ремонт і реконструкція 265 готелів і завершення будівництва нового 101 готелю (47 — в Києві, 24 — у Львові, по 15 — у Донецьку та Харкові). Загальний обсяг капіталовкладень у ці об’єкти перевищуватиме 320 мільярдів гривень.
Удосконалюємо законодавство й обмінюємося з поляками досвідом
Однак влада не припиняє створювати сприятливу законодавчу базу для проведення Євро-2012. Так, у комітетах Верховної Ради перебуває на ознайомленні декілька законопроектів. Зокрема, проект закону «Про забезпечення безпеки та громадського порядку під час проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів». Його реалізація, як зазначено у пояснювальній записці, посилить контроль над безпекою та громадським порядком під час підготовки і проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів, визначить для організаторів відповідні обов’язки і відповідальність за їхнє порушення та покращить ситуацію на місцях проведення таких заходів. Державі потрібно якомога швидше створити відповідне правове поле, бо однією з вимог УЄФА є саме забезпечення безпеки громадського порядку під час проведення футбольних матчів.
Як повідомив віце-прем’єр-міністр з питань Євро-2012 Борис Колесніков, УЄФА і ФІФА категорично проти того, щоб було багато міліції в місцях проведення спортивних змагань. Тому основне навантаження щодо гарантування безпеки ляже на волонтерів та стюардів, а за межами спортивних споруд ситуацію контролюватимуть правоохоронці. Організацію безпеки на стадіонах уже відпрацьовують під час товариських матчів.
Водночас і аеропорти міст, в яких відбуватимуться матчі чемпіонату Європи, нині активно працюють над організацією та створенням так званих буферних  зон, де могли б перебувати вболівальники після закінчення матчу та перед відправленням рейсу. Така зона має складатися з двох частин, щоб розділити вболівальників команд з метою уникнення конфліктів. Також аеропорти повинні розробити план дій на випадок форс-мажорних та аварійних ситуацій під час проведення чемпіонату.
Окрім того, проводяться курси спільної підготовки силових структур України і Польщі до європейського чемпіонату. Навчання представників нашої міліції і польської поліції відбувається шляхом взаємообміну персоналом. Українські міліціонери з міст—учасників Євро-2012 наприкінці жовтня стажувалися у вищій школі поліції в місті Шитно Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі. Вони ознайомилися із завданнями і структурою польської поліції, а також системою міжнародного патрулювання на прикладі спільної служби польських і литовських поліцейських. Під час навчання правоохоронці вивчали також досвід польських колег щодо забезпечення правопорядку під час футбольних матчів. Слід нагадати, що у квітні нинішнього року польські правоохоронці брали участь у схожих курсах у Львові, де, зокрема, спостерігали за діями українських колег під час матчу чемпіонату України між львівськими «Карпатами» і донецьким «Шахтарем».
А реалізація проекту закону «Про внесення змін до законів України «Про здійснення державних закупівель» і «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» сприятиме вчасному здійсненню комплексу заходів із підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, зокрема в частині належного та вчасного проведення процедури закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти. Це позитивно позначиться на соціально-економічному стані та міжнародному іміджі України як відповідальної демократичної європейської держави.
Водночас належне здійснення будівництва, реконструкції та капітального ремонту стадіонів і аеропортів в містах, де відбуватимуться матчі, неможливе без застосування проекту закону про внесення змін до Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» (щодо об’єктів, пов’язаних із проведенням чемпіонату Європи 2012 року з футболу), який доопрацьовують у профільному комітеті Верховної Ради.