Поблизу села Малі Дорогостаї Млинівського району обабіч автошляху Луцьк—Дубно є доволі приваблива місцина, що зветься Джерело. Вона і природно, й етимологічно відповідає назві, бо облюбували її люди саме завдяки джерельній воді. Щоб посмакувати та запастися нею, повсякчас біля джерела зупиняються авто. Недавно, приміром, тут втамовувала спрагу туристична делегація з Непалу, керівник якої заявив: якби у їхню пустелю хоч сотню таких джерел, то пустеля стала б оазою.
Утім, попри привабливість та красу, місцина останнім часом зазнає нашестя бобрів. Ще влітку, завівшись у місцевій водоймі, вони поводились не так агресивно, а цьогорічної осені гризуть на своєму шляху будь-яку деревину, що трапляється, — лише тріски залишаються. Накинувшись на одне із товстостовбурних дерев, перепиляли його за кілька діб. До того ж, якщо раніше, побачивши людей, бобри миттю кидалися у воду, то нині навіть не звертають уваги. Зрештою, це і зрозуміло, бо гості тутешнього природного затишку з добротою та ласкою ставляться до тварин — підкидають їм усілякі їстівності, намагаючись сфотографувати...
Коли люд покидає місцину, бобри знову беруться за своє — гризуть стовбури, будують греблю. Тим самим завдають подвійної шкоди: нищать природу і затоплюють місцину біля джерела, не даючи змоги людям набрати води з витоку. Уже десятки разів ці греблі доводилося розбирати, але таке діяння ніби злило тварин і змушувало їх працювати над створенням загати ще активніше.
Як буде далі і що переможе: любов до тварин чи до деревин? Над цим питанням розмірковують природолюби. Але в будь-якому разі обіцяють, що бобри від їхнього рішення не постраждають. Утім, виселити їх із водойми конче необхідно, бо з такими темпами скоро всі дерева перетворять на тріски.
Рівненська область.
На знімку: наслідки бобрової старанності — одне дерево уже перепиляли, два сусідні — на черзі.