Спеціальну операцію з викриття контрабандних схем на Львівській митниці провели працівники центрального апарату Державної митної служби України. Після порівняння баз даних двох країн з’ясувалося, що сотні автомобілів з вантажами залишали польську територію, а до України не доїжджали — немов розчинялися в повітрі.
«Після аналізу отриманої інформації ми зрозуміли, що вантажі проходили митні пости у Львівській області без будь-якого оподаткування, — розповів заступник голови Держмитслужби Степан Дериволков. — Для отримання польської бази даних ми змушені були звертатися по допомогу до Брюсселя».
Начальник Львівської митниці Роман Микитюк, який нещодавно приступив до виконання своїх обов’язків, здогадувався про контрабандні схеми, але без додаткової інформації довести провину нечесних працівників не зміг би.
Після порівняння баз даних на пропускному пункті «Рава-Руська» зафіксовано 97 випадків, коли вантаж до українського кордону не довезли, у Шегинях — 26, у Краковці — 32.
Жодних порушень не виявлено на пропускному пункті Смільниця, де українські та польські митники проводять спільний контроль. За результатами перевірки 55 працівників митниці звільнено з посади, 14 понижено у званнях, 3 попереджені про неповну службову відповідність.
Начальники митних постів «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині», де й створили справжню діру в Європу, відбулися легким переляком — отримали догани.
Матеріали 10-денної перевірки передали до Генеральної прокуратури, яка з’ясує роль кожного інспектора у створенні контрабандних схем на україно-польському кордоні.
Тим часом у п’ятницю звільнені митники зібралися біля офісу Львівської митниці на акцію протесту. Вони звинувачували перевіряльників у підтасовці даних і у кадровій «зачистці» західного регіону та вимагали поновити звільнених на роботі.