Кам’янець-Подільський

У місті побував Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. 80-річний глава УПЦ КП відвідав Кам’янець-Подільський не з туристичної цікавості — тут він мав кілька важливих місій. Зокрема, цієї осені на території Подільського державного аграрно-технічного університету завершено будівництво храму святого Іоанна Богослова, яким опікувався патріарх.
Один із корпусів вузу був у ХІХ столітті духовною семінарією, зі стін якої вийшло чимало відомих духовних діячів Поділля й України, тут зростала тодішня еліта українського народу. Зокрема, й композитор Микола Леонтович. Ректор університету Микола Бахмат та його однодумці, власне, весь колектив давно мав намір відродити храм. І ось мрія справдилася. Патріарх Філарет провів святу літургію та окропив храм і людей свяченою водою.
Крім того, патріарх Філарет освятив камінь у фундамент церкви ікони Казанської Богоматері, що поруч з історичним факультетом Національного університету імені Івана Огієнка в Старому місті. Цей кафедральний храм, де йшли служби українською мовою, зазнав нищення за більшовицького режиму.