Спостерігаючи за резонансним конфліктом у селі Зубра Пустомитівського району Львівської області, де в селян для суспільних потреб відбирають приватизовану землю і взамін нічого путнього не пропонують, створюється враження, що чиновницькій байдужості не має меж. Усе немов би перевернулося з ніг на голову: не влада існує для людей, а люди для влади. Чиновники прикриваються благими намірами — будівництвом дороги до стадіону, який споруджують до Євро-2012. Хто ж стане третейським суддею між селянами та чиновниками?

Тепер навіть простий селянин із Зубри, вікна якого виходять на майбутній стадіон, замислюється: чи діють закони в нашій країні?

Хоча попервах жодних суперечок не виникало. Десятки гектарів землі під стадіон та бізнесові об’єкти віддавали тихо, без шуму і відкатів. Тільки з кількома десятками селян обласна влада не порозумілася.

А люди живуть своїми проблемами, ходять Зуброю і не знають, чого ще очікувати від нинішньої влади. Вони не сліпі — бачать, звідкіля на Львівщині віють вітри. Тому в невеличкому приміському селі Зубра з нетерпінням очікують на черговий приїзд у регіон віце-прем’єра Бориса Колеснікова: «Приїде Борис і нас розсудить». Під дорогу йде земля чи для бізнесових об’єктів? Чому селян безсоромно обдирають до нитки?

У селян Зубри під виглядом будівництва дороги до стадіону відбирають понад 20 гектарів землі. Як компенсацію за неї пропонують трохи більше 6 гривень за квадратний метр. Ринкова ціна землі біля стадіону доходить до 5 тисяч доларів за сотку. Сума навару — понад 10 мільйонів доларів.

У людей відбирають приватизовані земельні ділянки, але ніякої заміни не пропонують. Ще й лякають: приїдуть донецькі й усе безплатно заберуть. Тільки причому тут донецькі? З людьми не порозумілися свої — галичани.

Чиновники кажуть: немає зайвих земель. Але є ще землі запасу.

Конфлікт розгорівся після того, як голова облдержадміністрації Василь Горбаль підписав розпорядження про визначення земельних ділянок, які підлягають відчуженню. Один із пунктів передбачав проведення грошової оцінки землі. От тільки як? Чиновники намагаються забрати селянську землю за копійки.

До речі, львів’яни сподівалися, що новий очільник області, як недавній банкір, спрямує на Львівщину нові фінансові потоки. Однак сталося навпаки: приплив інвестицій у регіон зменшився. А тут ще землю в селян стали відбирати за безцінь. Причому йдеться про бідні родини, які за рахунок батьківських земельних наділів сподівалися бодай частково розв’язати свої життєві проблеми. А їх залишають, як то кажуть, з носом. Замість того, щоб із селянами порозумітися, все пояснити, регіональна влада провокує нові конфлікти.

Львівська область.

P. S. Коли матеріал уже стояв у полосі, зі Львова надійшло повідомлення, що вчора, 26 листопада, на стадіоні, який споруджують до Євро-2012, страйкували будівельники «Комфортбуду», котрим уже третій місяць не виплачують зарплату. Заступник голови Львівської облдержадміністрації з Євро-2012 Володимир Губицький визнав факт заборгованості, та, на його думку, це не така вже й велика затримка. Так, роботи на стадіоні справді виконані, але затримався генпідрядник.

Тільки як пояснити це робітникам, які живуть не з дивідендів, а лише на одну зарплату?

На знімку: Валентина Бобенчик показує свою землю.

Фото Олега ОГОРОДНИКА.