Комітет з питань правосуддя рекомендував парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо розгляду справ відповідно до Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей).
Законопроектом пропонується створити законодавчі умови для ефективного виконання Україною міжнародних зобов’язань, взятих відповідно до Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року.
Члени комітету вважають, що проект є слушним. Водночас вони зазначають, що подані законодавчі пропозиції потребують доопрацювання. Зокрема, у проекті пропонується розглядати справи щодо повернення дитини на підставі Конвенції у порядку окремого провадження, для чого розділ ІV ЦПК України доповнюється новою главою 13. Проте, згідно з ЦПК, у порядку окремого провадження розглядаються справи щодо встановлення певних обставин (юридичних фактів або зміни правового статусу громадянина), з якими пов’язується виникнення, зміна або припинення майнових чи особистих немайнових прав суб’єкта права.
А в спорах про повернення дитини, наголошували народні депутати, як правило, завжди є сторона, в якої дитина має бути відібрана. Це фактично визнається і в самому проекті, оскільки дозволяється укладення мирової угоди між заявником і особою (особами), з якою (якими) перебуває дитина в Україні. Хоча межа такої мирової угоди не визначена, але її зміст можна передбачити: замість повернення дитини будуть врегульовані усунення перешкод у спілкуванні з нею та строки і тривалість побачень з можливістю її вивезення за межі України тощо. У справах окремого провадження інститут мирової угоди відсутній.
За порушення порядку реєстрації запровадять відповідальність
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламентові прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації).
Законопроектом, поданим Кабінетом Міністрів, пропонується уточнити порядок зберігання реєстраційних справ юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців посадовими особами, які їх формують, та порядок їх пересилання, у встановлених законом випадках, виключно рекомендованими поштовими відправленнями. За порушення зазначених порядків проектом передбачається встановити адміністративну відповідальність.