Позавчора депутати Європарламенту прийняли нову резолюцію щодо ситуації в Україні. Документ, якій містить компромісну позицію ЄС, дістав різні оцінки наших парламентаріїв.

Олександр Голуб (КПУ):«Поверхнева і заангажована»

— Думка про Україну формується не з реального вивчення ситуації, яка склалася в державі, а з певних геостратегічних уподобань і міфів, які, на жаль, існують. Ось тому резолюція поверхнева і заангажована. Крім того Україна не є суб’єктом міжнародного права, а, на жаль, лише об’єкт «завдяки» своїй слабкості.

Олег Зарубінський (Народна партія): «Не чорна, але й не біла»

— Резолюція не чорна і не біла, як дехто хоче це представити. А наявність відтінків свідчить про те, що вона є достатньо збалансованою. Тобто є багато компліментарностей щодо України. Так, уперше в цій резолюції Україні говорять про перспективи членства в ЄС. Хотілося, щоб це питання було в середньотерміновій перспективі.

Андрій Парубій («НУ—НС»): «Жорстка і справедлива»

— Європейський парламент дав дуже жорстку і критичну оцінку діяльності української влади. Найбільше було вказано на непрозорість виборчої системи та на зміни до Конституції. Єдиний позитив — це угода асоційованого членства між ЄС та Україною. 

Але до цього документа теперішня влада має мінімальне відношення. Європейський Союз дуже справедливо вказав, що Україна відходить від демократичних стандартів, які вона набула протягом останніх п’яти років».

Тарас Чорновіл (позафракційний): «Жовта картка»

— Резолюція справедлива, але... Її ініціатори не перейшли крайню межу, після якої навіть справедлива констатація фактів викликала б відторгнення України від будь-яких процесів євроінтеграції. 

Тобто збережено принцип, завдяки якому достатньо чітко вказано на всі недоліки і все ж таки збережено прагнення до співпраці і доброзичливість. Чи зуміє українська влада прочитати закладені в цій резолюції критичні моменти — велике питання. Гадаю, резолюція — це жовта картка для України.