Як і прогнозувалося, тиждень розпочався масовими акціями протесту «спрощенців» і дрібних підприємців проти Податкового кодексу, затвердженого народного обранцями. За всіма ознаками, влада виявилася неготовою до такого повороту подій. Тим більше, що початок повномасштабної акції збігся з Днем свободи, який, як планувала Банкова, мав пройти спокійно, без нагадувань про Майдан 2004 року.

Понад те народний депутат, заступник керівника фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко в інтерв’ю колегам спрогнозував, що «другого Майдану» не буде, бо, мовляв, громадян уже один раз обманули, а відтак жодні заклики політиків не змусять народ вийти на вулицю. Політик, як виявилося, недооцінив розвиток громадянського суспільства в Україні.

Протести охопили не тільки столицю, а й усі обласні центри. До протестувальників спробували приєднатися і політики, які закликали учасників столичного Майдану стояти до кінця. Однак і це не все. У попередніх підсумках ми писали, що Сумська міська рада підтримала дрібних бізнесменів і закликала відправити у відставку прем’єра Миколу Азарова та ще кількох урядовців. А днями своє ставлення до позиції протестувальників висловили міські ради Львова і Луцька. Вони закликали Президента Віктора Януковича ветувати Податковий кодекс і відправити у відставку уряд Миколи Азарова.

Глава держави тримає паузу, оскільки Податковий кодекс ще не надійшов на підпис Президенту. Проте на Банковій змушені були прийняти делегацію протестувальників і провести з ними переговори. Водночас учасники акції протесту повідомили, що розпочалося збирання підписів за проведення виборів народних обранців наступного року.

Не краще ситуація і всередині провладної команди. Деякі колеги оприлюднюють інформацію про те, що і в оточенні Віктора Януковича між основними гравцями пробігла чорна кішка і намітилися лінії розлому. З другого боку, наростає невдоволення і в урядовій команді — глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський у листі до прем’єра Миколи Азарова зажадав звільнити з посади голову комісії з фінпослуг Василя Волгу, який, мовляв, заважає врегулювати ринок страхових послуг і — навпаки — зводить додаткові бар’єри на шляху розвитку підприємництва.

Не вельми приємною виявилася і резолюція європарламентаріїв. У ній був розкритикований виборчий механізм, застосований на місцевих перегонах цього року. А ще європарламентарії перейнялися розвитком демократії і свободи слова у нашій країні. Зокрема, вони звернули увагу на роль Служби безпеки України у гальмуванні розвитку громадянського суспільства і на те, що співробітники СБУ намагаються впливати на позицію громадян. Окрім того, на їхню думку, надто багато впливу на виконавчу і судову владу має голова СБУ Валерій Хорошковський.

Симптоматично, що в ці дні посилилися чутки про те, що влада спробує імплементувати результати всеукраїнського референдуму 2000 року. Не повертатимемося до того, яким вважати той плебісцит. Однак, схоже, механізм змін до Конституції за підсумками референдуму 2000 року влада пробує все-таки розробити. Утім, чим це може обернутися для влади, спрогнозувати важко. Адже проводити складну політичну гру і непопулярні економічні реформи — це завдання архіскладне, особливо на фоні наростання критичних до влади і протестних настроїв у суспільстві, з урахуванням думок міжнародної спільноти. Ось такі виклики для влади намалював тиждень, що минає. І простого розв’язання цих складних завдань не існує в природі.