Своє дослідження оприлюднив віце-президент Української ліги зв’язків із громадськістю Олег Медведєв. 
Експерт підрахував, що 36% українців у родині спілкуються лише українською мовою, 36% — лише російською, а 27% — залежно від обставин. За етнічного співвідношення українців і росіян відповідно 77,8% до 17,3 українську та російську в цілому практикують до 63% людей. Однак частка української у більшості сфер є меншою за половину.
На телебаченні однозначно переважає мова сусідів. Певна рівність мов є лише на українських телеканалах. Газети і журнали видаються у співвідношенні, відповідно, 68% на 32%, та 90% на 10% на користь російської.
Отже, висновок: без державної підтримки у вигляді обов’язкових квот у тих чи інших сферах українська ризикує за кілька поколінь втратити реальну комунікативну функцію й перетворитися на мертву мову. «Держава повинна активно втручатися в ті сфери громадського життя, де склалася найбільш кричуща нерівність на користь російської мови, де є найсерйозніші порушення прав україномовної частини громадян, — вважає Олег Медведєв. — Російськомовні мають зрозуміти, що час безроздільного панування російської мови минув, що жити в Україні й бути вільним від української мови неможливо».