Розглянувши результати аудита ефективності використання коштів, виділених у 2007—2010 роках Донецькій та Луганській областям на підготовку кадрів для підприємств вугільної промисловості, Колегія Рахункової палати відзначила, що в Україні відсутня цілісна система формування і виконання державного замовлення на їх підготовку.
Робочі місця отримують близько 40 відсотків випускників. Їм, як правило, роботодавці не наважуються довірити інженерно-технічні посади. Ця та інші причини призводять до того, що 90 відсотків працевлаштованих за направленнями звільняються протягом року.
Підготовка спеціалістів фактично перетворилася на надзвичайно дорогу для держави, але марнотратну справу. Загалом лише чотири відсотки випускників гірничих закладів закріплюються на виробництві і працюють за здобутим фахом. Отже, 96 відсотків виділених асигнувань на підготовку кадрів для шахтарської галузі (а це лише по Донецькій і Луганській областях становить понад 593 млн. грн. протягом 2007—2010 років) витрачені на утримання навчальних закладів і зарплати викладачів.
Колегія Рахункової палати зазначила, що головними причинами такого стану є безвідповідальне ставлення до розв’язання проблем МОН та Мінекономіки, їх самоусунення від розроблення та запровадження нових критеріїв формування держзамовлення на підготовку інженерно-технічних і робітничих кадрів, відсутність належного контролю з боку облдержадміністрацій та управлінь освіти і науки.
«Ціна питання щороку становить понад 100 мільйонів гривень. Держзамовлення перетворилося на відверту профанацію. Бюджетні кошти надходять у багатомільйонний відстійник безробітних кадрів, а МОН, Мінекономіки за це не несуть відповідальності, — зауважив на Колегії Голова Рахункової палати Валентин Симоненко. — І трагедія навіть не так в неефективному використанні коштів, які держава вкладає у фактично законсервовану систему гірничої освіти. Біда в тому, що таким ставленням ми просто губимо наше підростаюче покоління, дезорієнтуємо найбільш дієву частину населення Донбасу. В результаті замість того, щоб приносити користь шахтарському краю, молоді спеціалісти змушені «влаштовуватися»... на біржах праці».
Прес-служба Рахункової палати.