Без інвестиційної допомоги ні місту, ні селу економічно не піднятися. Думка не нова, на рівні керівництва країни обговорюється не один рік, тільки от результати намірів і дій поки що не виправдують надій. За оцінкою Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, для повноцінної модернізації економіки Україні протягом найближчих десяти років знадобляться інвестиції у розмірі 1 трлн. грн. До того ж інвестиційна «атака» повинна йти в усіх напрямах, сферах і територіях. І місто Ровеньки — не виняток.
Щасливий білет для «Ровенькиантрациту»
Залучення інвестицій — чи не головне питання на порядку денному діяльності Ровеньківського міськвиконкому. Цю першочерговість керівники міста пояснюють просто й коротко: без інвестора не виживемо. Щодо такого досить песимістичного прогнозу, якщо чесно, мимоволі закрадаються сумніви. І ось чому. Головна галузь міста — видобування і збагачення кам’яного вугілля. Цим займаються сім видобувних шахт і дві збагачувальні фабрики державного підприємства «Ровенькиантрацит». Слід зазначити, що підприємство — одне з найуспішніших не тільки в регіоні, а й у всій Україні. І хоча промисловий потенціал у місті представлений майже трьома десятками підприємств, усе одно на продукцію вуглярів в обсязі товарної продукції Ровеньків припадає 95%. Виробництво вугілля виявилося привабливим для Донецької паливно-енергетичної компанії (ДПЕК), котра ризикнула вкласти в «Ровенькиантрацит» свої капітали. У розробку нових лав і закупівлю устаткування інвестор уже вклав майже 300 млн. грн. і має намір продовжувати фінансові ін’єкції. Можна сказати, що державне підприємство витягнуло щасливий білет. Наприклад, як уважає голова Луганської обласної ради Володимир Пристюк, «нинішня економіка вугільних підприємств інвесторів не залучає, оскільки потрібні дуже великі витрати». Луганщина шукає ефективних інвесторів в Україні, Росії та інших країнах, щоб реанімувати шахти, де проведено великі роботи у виробках, витрачено чималі кошти на будівництво стовбурів. В області є надзвичайно потужні розвідані поклади, які можна використовувати. Але з інвесторами для вуглярів загалом поки що напружно...
На тлі решти компаній бюджетоутворююче для міста підприємство «Ровенькиантрацит» здається найуспішнішим. Проте загалом для міста це погоди не робить і проблем його не вирішує. Тому міська влада сьогодні активно шукає інвесторів, капітал яких допоможе місту розв’язати нагальні проблеми.
— Якби сьогодні в нас з’явився інвестор, то передусім ми спрямували б кошти на будівництво сміттєпереробного заводу, — ділиться планами міський голова Олександр Єсенков (на знімку). — У такий спосіб вирішуємо дві проблеми — очищаємо від сміття місто й заробляємо на вторинній переробці скла, пластику та інших відходів. Розроблений бізнес-план передбачає відкриття у всіх шахтарських селищах спеціальних пунктів прийому вторинної сировини. Загалом на реалізацію такого проекту знадобиться майже 470 млн. грн. На жаль, в останні роки серйозні інвестори до Ровеньків не заходили, крім американських інвестицій у рамках міжнародної допомоги. Наприклад, у березні компанія ДПЕК привела в місто Міжнародний проект «Локальні інвестиції й національна конкурентоспроможність» (ЛІНК), за допомогою якого, сподіваємося, у нас з’явиться можливість здійснити деякі задуми.
Логіка спрацьовує не завжди
Колишнє керівництво міськвиконкому припустилося великої помилки, роблячи ставку на інвестиції переважно для ДП «Ровенькиантрацит». Логіка «Сильне підприємство — сильне місто» у цьому разі не спрацювала. Привабливість гірничодобувного виробництва не зіграла ролі в підвищенні інвестиційної привабливості самого міста. Тому Єсенкову і його команді передовсім довелося працювати над тим, як і чим зацікавити інвестора. Один із привабливих моментів — саме розташування міста. Воно стоїть на найвищій точці Донбасу, де постійно віють сильні вітри. Це найкраща умова для вітрогінних установок, за допомогою яких можна вирішувати програму енергозбереження. Крім того, фахівці міськвиконкому підготували для інвесторів шість земельних ділянок, які можна використовувати для будівництва і промислових об’єктів, і житла. До речі, про житло. У Ровеньках стоять дві недобудовані багатоповерхівки, що заслуговують на увагу інвесторів. Не зайве сказати й про те, що в Ровеньках є дешева робоча сила. 64% усіх безробітних у місті — жінки. Меблева й взуттєва фабрики, де переважно працювало жіноче населення, сьогодні суттєво скоротили виробництво, але за вмілого вкладення інвестиційних коштів фабрики можуть відродитися й працевлаштувати не одну сотню жінок.
Розпочате співробітництво з ЛІНКом дає шанс і Ровенькам, і їхнім потенційним інвесторам. Хочеться звернути увагу на такий простий, але, виявляється, дуже важливий момент. У рамках домовленості створюється група, що складається переважно з фахівців дозвільної системи, котра супроводжуватиме інвестора з моменту його рішення вкласти свій капітал, скажімо, у виробництво, до завершення всієї роботи. Це значно скоротить час на підготовку необхідного пакета документів. До речі, у Грузії, приміром, строк видачі всіх дозвільних документів скорочено до двох-трьох днів, а у нас на це півроку, а то й рік буде потрібно.
У пошуках інвестора міська влада, звичайно ж, не сидить без діла. Сьогодні головні проблеми — комунальні. Де труби поміняли, де котельню відкрили, вікна-двері на пластикові замінили.
— Ми багато плануємо зробити на наступний рік, — розповідає перший заступник міського голови Олександр Тимошенко, — а сьогодні рахуємо, скільки це коштуватиме, які умови для цього потрібні. Якщо інвестор або кредитор зацікавиться якимось об’єктом або фронтом робіт, у нас уже будуть готові всі розрахунки, документи й ми не гаятимемо марно час.
Одне слово, у Ровеньківському міськвиконкомі вже приготували умовні «хліб-сіль» для інвесторів.
Фото автора.