Голова депутатської фракції Народної партії депутат Ігор ШАРОВ звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням прискорити розгляд та ухвалення проекту закону «Про великий Державний Герб України» у зв’язку з необхідністю затвердження на законодавчому рівні встановлених Конституцією державних символів.
Історія утвердження державних символів у нашій незалежній державі така. 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР проголосила незалежність України та створення самостійної української держави, невід’ємним атрибутом якої постали її державні символи: Державний Прапор, Державний Герб і Державний Гімн. У 1992 році Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про Державний Герб України», пунктом першим якої затверджено тризуб як малий Герб і елемент великого Герба. А у схваленій у червні 1996 року Конституції статтею 20-ю визначено, що великий Державний Герб України є державним символом та встановлюється з урахуванням малого Державного Герба та герба Війська Запорозького законом і ухвалюється не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради. «Незважаючи на це, ніяких дієвих кроків у прискоренні затвердження великого Державного Герба України так і не відбулося, — стверджує Ігор Шаров. — На сьогодні існує нагальна необхідність законодавчого врегулювання суспільних відносин у сфері використання та захисту встановлених Конституцією державних символів, оскільки відповідно до вимог статті 92 Конституції порядок використання і захисту державних символів встановлюється виключно законом, а положення вищезазначених постанов не забезпечують повної реалізації конституційних приписів у частині означеного питання».
На думку народних депутатів, вирішення цієї важливої суспільно-політичної проблеми сприятиме консолідації українського суспільства, вихованню у громадянина поваги до державних символів, формуванню стійких навичок свідомого дотримання почестей та правил поведінки щодо державних символів у повсякденному житті, під час урочистих та офіційних заходів.