Нещодавно творчі колективи Івано-Франківської обласної філармонії виступили з концертами на Донеччині. Дводенний гастрольний тур проходив у межах культурно-мистецького проекту «Схід—Захід», співавторами ідеї якого є художній керівник Донецького національного академічного театру опери і балету імені А. Солов’яненка народний артист України Вадим Писарєв і художній керівник Івано-Франківської філармонії заслужений діяч мистецтв України Володимир Павліковський.
Організував гастролі благодійний фонд Вадима Писарєва «Творчий Олімп», який реалізує проект, а здійснюється він під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович за сприяння голів облдержадміністрацій: Івано-Франківської — Михайла Вишиванюка та Донецької — Анатолія Близнюка. Як пройшли гастролі іванофранківців? Чи схвилювало їхнє мистецтво серця донеччан? Чи вдалося через пісню, музику переконати, що Україна в нас одна і немає сенсу її ділити?
Володимир ПАВЛІКОВСЬКИЙ, заслужений діяч мистецтв України:
— Торік разом із Вадимом Писарєвим ми задумали культурно-мистецький проект «Схід—Захід», у якому б не було політики, а лише мистецтво, і в такий спосіб проводити спільні культурно-мистецькі акції Донецького національного театру опери і балету та Івано-Франківської обласної філармонії. Навесні, уже в межах проекту, на Прикарпатті з великим успіхом виступив донецький балет. А нині колективи обласної філармонії показали донеччанам своє мистецтво. Наші артисти виступили в Маріуполі, Донецьку, Горлівці та Вугледарі.
Може, не варто вихвалятися, але донеччани сприймали мистецтво прикарпатців не гірше, ніж ми їхнє. Люди дякували нам за роботу, яку високо оцінювали. Спілкування з донеччанами, їхня реакція на концерти ще раз переконали нас, що такі проекти дуже потрібні: для того, щоб ми більше пізнали свою культуру, одне одного, а отже — краще розуміли. Тож домовилися, що акції будуть не одноразові, а розраховані щонайменше на п’ять років. І здійснюватимуться не лише в Донецьку, а й, можливо, в Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях, Республіці Крим. У майбутньому маємо намір виступати зі спільною програмою концерту, в якому братимуть участь артисти Донецької опери та балету, колективи й солісти нашої філармонії. 
Василь ТУРЯНИН, директор Івано-Франківської обласної філармонії:
— Донеччина — не тільки потужний економічний регіон, а й великий культурний і інтелектуальний центр. Тож для наших колективів було важливим іспитом виступати тут, зокрема, на уславленій сцені Донецького театру опери і балету. Концерт складався з двох відділів. У першому виступав академічний камерний оркестр «Harmonіa nobіle», який відомий у світі. У другому відділенні мистецтво презентували молоді колективи та солісти — джаз-квінтет «Арт-престиж», вокально-інструментальний ансамбль «Любисток», дует «Діалоги» (баян і бандура), тріо бандуристок «Пектораль», учасник ВІА «Любисток» автор-пісняр Тарас Мазур. По закінченні донеччани стоячи аплодували нам хвилин 15. І це є найвища похвала і оцінка професійного рівня наших колективів.
У березні наступного року плануємо провести другий цикл концертів у Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській областях та Республіці Крим. Нині готуємося до відзначення 70-річчя філармонії, яке святкуватимемо 10 грудня. До ювілею маємо виступити з концертами в сусідніх філармоніях — Чернівецькій, Львівській, Тернопільській. Дуже хотіли б, щоб до ювілею нам подарували автобус чи мікроавтобус, необхідні для здійснення гастролей, бо наші два автобуси «Кубань» експлуатуються уже впродовж 45 років. Дякуємо владі за допомогу в спорудженні нового корпусу філармонії, в якому ще до кінця року буде відкрито бальну школу Вадима Писарєва. Сподіваємося, що в бюджет наступного року будуть закладені кошти й на реставрацію старого корпусу нашої установи.
Олександр СЕМЕНЮК, заслужений діяч мистецтв України, головний сценограф концертів у Донецьку:
— Найбільше вразило, коли довідався, що в Палаці культури в Донецьку займаються дві тисячі дітей. На жаль, у нас такого немає. Також байками виявилися розповіді про те, що донеччани з пересторогою ставляться до «західників». Навпаки: люди підходили до нас і просили: «Говоріть українською мовою».
Володимир ФЕДОРАК, начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації:
— Донеччани приймали нас щедро й щиро. Проект, крім мистецької, мав ще й просвітницьку функцію. Ми спілкувалися з представниками творчих спілок, порівнювали програми, обмінювалися інформаційними матеріалами. Загалом наша співпраця почалася не сьогодні. Ще 2007 року укладено угоду про співробітництво між Івано-Франківською і Донецькою областями. 2008-го у нас гастролював ансамбль танцю «Донбас», а 2009 — донецькі колективи брали участь у Різдвяній програмі. У найближчих планах — відкриття балетної школи Вадима Писарєва в Івано-Франківську.
Коментар голови облдержадміністрації Михайла ВИШИВАНЮКА:
— З великим успіхом артисти обласної філармонії виступили на Донеччині, пропагуючи українську культуру, пісню, мову. Крім того, я мав можливість побувати в клубі «Інтелігент» при Донецькому національному університеті (Михайла Вишиванюка прийняли в члени цього клубу. — Авт.) та в україномовному ліцеї, зустрітися зі студентами та викладачами. Зокрема домовилися, що один із наших ліцеїв співпрацюватиме з донецьким, що наші діти відпочиватимуть на Азовському морі, а галичани прийматимуть школярів із Донбасу на найвеличніші свята — Різдво та Великдень, щоб показати, як ми бережемо національні традиції. Одне слово, будемо єднатися.
 
Івано-Франківськ.
Фото з сайта www.ostro.org.