Учора народний депутат, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк оприлюднив відкритий лист, з яким він звернувся до Президента.
«Сьогодні увесь світ спостерігає за протистоянням, яке виникло та стрімко наростає в українському суспільстві у зв’язку з ухваленням Верховною Радою України Податкового кодексу», — зазначив він.
Безробіття, зростання бюджетних витрат на соціальний захист, здирництво та хабарництво в податковій адміністрації — це далеко не весь перелік наслідків від прийняття нової економічної конституції.
«Податковий кодекс перетворює сьогоднішніх підприємців на завтрашніх найманців, робить українців ще більш залежними від влади та надовго закриє перспективу створення середнього класу як соціальної основи демократичних інститутів», — йдеться у листі.
Крім того, народний депутат переконаний, що Податковий кодекс не лише поглибить економічну кризу, а й відкине Україну далеко назад у перспективі цивілізованого, європейського розвитку та змін.
Парламентарій просить Президента накласти вето на ухвалений Податковий кодекс. Водночас лідер «ФЗ» пропонує розробити нову редакцію (і прийняти її до 1 липня 2011 року), де передбачити, зокрема, створення нових робочих місць, стимулювання інвестицій, промислової модернізації країни та розвитку промислового виробництва, максимального спрощення податкового обліку, боротьбу з корупцією податкових органів.
Спрощена система оподаткування, на переконання А. Яценюка, має залишатися до січня 2016 року. А закон про денонсацію угоди між СРСР і Республікою Кіпр (про закриття базової схеми уникнення оподаткування) має невідкладно розглянути Верховна Рада.