Кам’янець-подільські підприємці, більшість із яких працює на ринку, беруть активну участь у протестах проти нового Податкового кодексу, домагаються внесення змін у законодавство щодо пенсійних внесків. Кілька разів вони виходили на акції протесту, перекривали дороги. На цьому тижні мітингувальників із вулиці запросили до сесійної зали міськради, щоб докладно обговорити їхні вимоги. Міський голова Михайло Сімашкевич спеціально виїхав до столиці, щоб передати звернення підприємців Президенту України. Може, хоч таким чином удасться достукатися до найвищої влади? Як можна не чути народного крику?! Хоча б ось цієї літньої змученої життям жінки, яка ще сподівається на те, що її почують керманичі країни.

«Шановний Миколо Яновичу!

Звертається до Вас пенсіонерка з міста Кам’янця-Подільського Хмельницької області Пасічник Валентина Іллівна.

Я підприємець маленького бізнесу. Ларьок 1,5 на 1,5 метра, і це все, що є. Торгівля харчовими добавками — перці, приправи. Маю реалізацію на 50—70 гривень. Мені — 12 відсотків. За оренду землі плачу 105 гривень, 60 гривень — патент, а тепер змушують платити в Пенсійний фонд 300 гривень щомісяця. А що ж собі?! Мені 74 роки, робочого стажу маю 38 років. Уже 18 років я сплачую за патент, вирахування йшли в Пенсійний, я чесно сплачувала все. А тепер вирішили обібрати до нитки нас.

Товар я беру під реалізацію, винна більше чотирьох тисяч постачальникам, бо в моїй сім’ї дуже важка обстановка. Моя пенсія — 829 гривень. Донька моя була онкохвора, чотири операції, хіміотерапія забрали десятки тисяч. І не порятувала — вона померла. Залишила мені дев’ять тисяч боргу і двоє проблемних дітей. Чоловік її, інвалід другої групи — туберкульоз. Його пенсія становить 720 гривень. Онук — 30 років, наркоман, ніде не працює. Зверталася в реабілітаційні центри. Кругом треба платити великі суми, яких мені не знайти. Внучка вчиться на платному, за одне слово «студент» я плачу шість тисяч в рік. Ледве зводжу кінці з кінцями. А вирахування в Пенсійний мені не попадуть, бо ніхто їх мені не дорахує. Отож бідних у мене і своїх вистачає. Та хто ж усіх під одну гребінку постриг? Бізнес бізнесу різниця. І навіщо взагалі з пенсіонерів стягувати той податок? Не соромно владі?»

Фото Віри ШПИЛЬОВОЇ.