Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у роботі науково-практичної конференції, присвяченої річниці проведення всеукраїнського референдуму 1991 року, «Інститут президентства в Україні й зарубіжних країнах: становлення, розвиток та сучасні тенденції».
Виступаючи на відкритті конференції, повідомили в секретаріаті заступника глави парламенту, Микола Томенко сказав, що сьогодні надзвичайно важливо для фахівців простежити еволюцію інституту президентства після сумнозвісного рішення Конституційного Суду про так звану стару-нову Конституцію. «Посилений статус інституту президентства та факт наявності в Україні фактично однопартійної системи поступово призводять до ситуації, коли інші конституційно передбачені для ухвалення рішення органи втрачають свою впливовість і стають органами швидше не з ухвалення рішень, а з підготовки рішень для остаточного їхнього ухвалення адміністрацією Президента та Президентом», — наголосив він.
На думку заступника Голови Верховної Ради, якщо й надалі ситуація розвиватиметься в такий спосіб, відбудеться так звана підміна функцій у системі державного управління, де парламент з вищого законодавчого органу перетвориться на дорадчий. «Якщо хочете, в таку собі своєрідну нижню палату. А функції верхньої палати візьме на себе адміністрація Президента», — сказав М. Томенко. «За таких обставин парламент буде інститутом із штампування непопулярних рішень, які подає уряд, а адміністрація Президента та глава держави — інститутом з редагування вбік поліпшення цих непопулярних рішень», — додав він.
М. Томенко вважає, що ця тенденція, яка настала після так званої «конституційної контрреволюції» — повернення всупереч праву та здоровому глузду в конституційний режим 1996—2004 років, — щоденно нівелює статус Верховної Ради, судових інститутів, інститутів місцевого самоврядування та посилює президентську вертикаль. «Як я і прогнозував, за нинішньої конституційної моделі президентсько-парламентської республіки де-юре, Україна де-факто дедалі більше перетворюється на президентську республіку», — наголосив М. Томенко. Це, на його переконання, неправильно і небезпечно. Політик закликав учених активно включитися в суспільну дискусію, щоб «вплинути на авторитаризацію політичного режиму в Україні та повернути політичний процес у прозору та відкриту площину».