Комітет з питань науки і освіти розглянув питання щодо виконання постанов Верховної Ради «Про відзначення 75-річчя від часу заснування Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка Національної академії наук України» та «Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності».
Парламентарії підкреслили, що Ботанічний сад сьогодні — один з найбільших у світі. Він — член Міжнародної Ради ботанічних садів з охорони рослин (BGCІ), Міжнародної організації з охорони флори Європи; очолює Раду ботанічних садів та дендропарків країни.
На думку народних депутатів, реалізація положень постанови сприяла підвищенню престижу української науки, просвітницькій діяльності досягнень вітчизняних учених щодо збереження генофонду рослин, розвитку біологічної науки.
Водночас члени комітету зазначили, що не все реалізовано у повному обсязі. Зокрема, «Міністерством фінансів, незважаючи на численні звернення комітету, Національної академії наук, не були виділені додаткові цільові кошти в обсязі 5100 тисяч гривень на підготовку і проведення визначених Кабміном заходів; як наслідок не проведено капітальний і поточний ремонт зовнішніх мереж електро- і теплопостачання, реконструкцію та ремонт приміщень Ботанічного саду».
Київською міськдержадміністрацією досі не встановлено охоронної зони по периметру земельної ділянки.
Окрім того, нагадали парламентарії, потребує правової узгодженості питання щодо використання Свято-Троїцьким Іонінським монастирем Московського патріархату майна та земельної ділянки, які належать Ботанічному саду...
За результатами обговорення комітет, зокрема, рекомендував уряду передбачити у проекті закону про Державний бюджет України на 2011 рік Національній академії наук цільовим призначенням для ботанічного саду кошти в обсязі 5100 тис. гривень для капітального ремонту зовнішніх мереж електро- і теплопостачання, реконструкції та ремонту його приміщень; включити його до переліку екскурсійних маршрутів для відвідування під час проведення Євро-2012 тощо.
***
У Національній академії державного управління при Президентові України проведено Всеукраїнський установчий семінар на тему: «Освіта для демократичного громадянства в Україні».
У заході взяли участь заступники керівників управлінь освіти і науки та міст Києва та Севастополя, проректори обласних інститутів післядипломної освіти, керівники та викладачі НАДУ при Президентові України, представники громадських організацій, експерти проекту «Стратегія розвитку освіти для демократії в Україні».
На семінарі виступив головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Євген Красняков. Зокрема, він зазначив, що «в нашому суспільстві вже є розуміння того, що важливим чинником розбудови громадянського суспільства є участь шкільної молоді у процесах демократичних перетворень і в рамках власного навчального закладу, і суспільства загалом».
Красняков також поінформував учасників заходу з планами законотворчої діяльності комітету.
Учасникам семінару було презентовано підручники «Демократичне врядування в школі», «Живемо в демократії», «Посібник для підготовки вчителів з питань освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини».
***
Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення зміни до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо подання та оформлення документів для призначення пенсій).
Законопроектом пропонується доповнити її положенням, яке передбачає встановлення окремого порядку подання документів для призначення та перерахунку пенсій науковим працівникам.
На засіданні зазначалося, що, згідно з документом, заява про призначення (перерахунок) пенсії та інші необхідні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду України або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.
Окрім того, «перелік та порядок подання необхідних документів визначається правлінням Пенсійного фонду України за погодженням із центральними органами виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, у сфері освіти та наукової і науково-технічної діяльності».