Так представники і влади, і опозиції охарактеризували резолюцію Європарламенту щодо ситуації в Україні, яку було ухвалено вчора.
Народний депутат України від Партії регіонів, перший заступник парламентського комітету з питань європейської інтеграції Володимир Вечерко заявив, що проект був досить збалансований.
А відносно дебатів, які відбувалися навколо обговорення документа, парламентарій заявив, що вони також ілюструють високий інтерес до нашої держави з боку ЄС.
«Ми бачимо, що в Європарламенті присутні різні думки про резолюцію — є, безумовно, спірні моменти, однак наявність позитивних оцінок очевидна», — зазначив він. Зокрема, наголошується, що Україна має європейську перспективу і висловлюється підтримка на шляху здійснення нашою країною економічних реформ... ЄС поважає Україну як стратегічного партнера», — констатував Вечерко.
Депутат визнав, що в проекті є і тривожні сигнали, приміром, стурбованість станом свободи слова. Такі жорсткі оцінки, за його словами, з’явилися не без участі лобі української опозиції.
Самі ж опозиціонери вважають резолюцію доволі критичною і об’єктивною. «Хоча вона могла бути жорсткішою. Втім, в Європі завжди перемагали дипломати, які «пом’якшують» висновки», — поділився в інтерв’ю «Голосу України» народний депутат Андрій Павловський (БЮТ- «Батьківщина»).
«Європа чітко вказала, що дії влади не відповідають демократичним стандартам щодо свободи слова, проведення мирних зібрань. Погоджуємося також із висновками щодо місцевих виборів», — зазначив парламентарій. Добрим знаком він вважає і те, що в Європі побачили: у нас фактично знищується малий та середній бізнес.
Народний депутат переконаний, що вчорашня резолюція — це аванс. З другого боку, Європарламент застерігає: ці аванси швидко закінчаться, якщо не будуть виконані елементарні демократичні норми та стандарти.