Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 5-й раунд. 23 листопада.
Група E. «Рома» (Італія) — «Баварія» (Німеччина). 3:2. «Базель» (Швейцарія) — «Клуж» (Румунія). 1:0. «Баварія» — 12 очок, «Рома» — 9, «Базель» — 6, «Клуж» — 3.
Група F. «Спартак» (Росія, Москва) — «Марсель» (Франція). 0:3. «Челсі» (Англія) — «Жиліна» (Словаччина). 2:1. «Челсі» — 15, «Марсель» — 9, «Спартак» — 6, «Жиліна» — 0.
Група G. «Аякс» (Нідерланди) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 0:4. «Осер» (Франція) — «Мілан» (Італія). 0:2. «Реал» — 13, «Мілан» — 8, «Аякс» — 4, «Осер» — 3.
Група H. «Брага» (Португалія) — «Арсенал» (Англія). 2:0 (Матеус, 83, 90+3).
«Партизан» (Сербія, Белград) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:3. Голи: Степаненко, 52, Жадсон, 59, Едуардо, 68.
«Партизан»: Стойкович, Стеванович, Марко Йованович, Крстаїч, Лазевський, Петрович (Медо, 64), Морейра (Давидов, 72), Саша Ілич (Ілієв, 84), Бабович, Смілянич, Клео. Тренер — Олександр Станоєвич.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Ракицький, Рац, Гай (Віценець, 73), Степаненко, Коста (Едуардо, 61), Жадсон (Тейшейра, 75), Вілліан, Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Франк де Блекере (Бельгія).
Белград. Стадіон «Партизан». 30 000 глядачів. 6 градусів.
Переконлива перемога «Шахтаря» у столиці Сербії майже забезпечила нашому чемпіонові участь у весняній частині турніру. «Гірники» близькі до того, щоб здобути путівку до плей-оф і вперше в своїй історії здолали груповий бар’єр Ліги чемпіонів.
А от «Брага» додала боротьбі за чільні місця в групі Н додаткової гостроти, здолавши вдома «Арсенал». Останнім часом гра підопічних Арсена Венгера явно зблякла. У національному турнірі в останньому турі вони на своєму полі поступилися «Тоттенгему» — 2:3. І от тепер «гармаші» викинули білого прапора в Португалії, неабияк підмочивши свій авторитет. У Бразі тривалий час ішла досить рівна боротьба без забитих м’ячів. А під завісу зустрічі господарі відзначилися двома голами-шедеврами. І поклали на лопатки іменитих гостей з Лондона.
Отже, «Шахтар» в останньому турі групового турніру приймає «Брагу». Програвати не можна. Адже і суперникові, мов повітря, потрібна лише перемога. Але одне з перших двох місць їй дістанеться лише тоді, коли «Арсенал» програє вдома «Партизану» або зіграє внічию. Тоді «Брага» з 12 очками буде з весняною путівкою. Ну, а поразка португальців у Донецьку (на що ми дуже сподіваємося), навіть при невдачі «гармашів» у Лондоні, відправить «Брагу» в Лігу Європи. За рівності очок рахуватимуть м’ячі в очних поєдинках. У першому турі «Арсенал» вдома виграв у конкурента — 6:0.
Є ще один варіант: «Брага» перемагає в Донецьку, «Арсенал» виграє в «Партизана». Тоді три клуби наберуть по 12 очок. Що буде? Також рахуватимуть м’ячі між цим тріо. Отака арифметика. І тільки «Партизан» почувається абсолютно спокійно, бо він цілком справедливо зійшов із дистанції. І залишається без єврокубків.
Кілька слів про матч у Белграді. Український чемпіон переграв сербського надпереконливо. Як кажуть у таких випадках, узяв гору на класі. Хоча в дебюті зустрічі була видимість рівної боротьби. А потім усе стало на свої місця. «Шахтар» заволодів ініціативою і впевнено контролював м’яч. І головне — він демонстрував найкращі зразки командної гри, душею якої був капітан Даріо Срна.
Особливо помітною перевага клубу з України була в другому таймі. Приємно, що рахунок відкрив Тарас Степаненко (це його перший гол за «Шахтар»). До речі, він уперше грав у Лізі чемпіонів. А нещодавно, нагадаємо, Степаненко успішно дебютував і в національній збірній у поєдинку проти Швейцарії. Є всі підстави сподіватися, що цей талановитий молодий виконавець не забариться стати добрим майстром. Гол Тарас забив потужним ударом лівою зблизька, влучивши у ближню «дев’ятку». А потім був ефектний «бразильський дуплет» у виконанні Жадсона й Едуардо, котрий стабільною результативністю підтверджує свій високий клас.
На знімках: у польоті Разван Рац; два м’ячі у ворота «Арсенала» забив Матеус.
Фото з сайту Yahoo!Sports.