Футбол. Стартував «Кубок націй Данон—2011». З листопада по травень понад 200 тисяч українських школярів змагатимуться за право взяти участь у фінальному турнірі найбільшого в світі дитячого чемпіонату. Він відбудеться в жовтні наступного року в Мадриді (Іспанія). А головний приз переможцеві вручить знаменитий Зінедін Зідан, котрий багато років підтримує дитячий футбол.
Цій події і була присвячена прес-конференція, котру вів голова компанії Всеукраїнський прес-клуб «Україна-форум» Максим Рильський. До речі, він доклав чимало особистих зусиль для успішного проведення багатьох попередніх турнірів.
Це вже дванадцятий чемпіонат, а для України — восьмий. Про це розповіла координатор проекту від «Данону» в Україні Світлана Яримова. Змагаються команди з 40 країн. А це — два з половиною мільйони дітей у віці 10—12 років.
Від пані Яримової присутні також дізналися, що цього разу національні змагання відбудуться вперше самостійно. Але, звичайно, не без допомоги старих друзів. Добре, що ними опікатиметься держава. А конкретніше — Міністерство у справах сім’ї, молоді і спорту, котре на прес-конференції представляв заступник міністра Сергій Глущенко. Він без зайвої патетики назвав цей грандіозний дитячий турнір великою і дуже корисною справою.
Не обійтись організаторам і без Асоціації аматорського футболу (президент Федір Шпиг). Віце-президент організації Олександр Каденко нагадав, що всі роки разом із «Кубком націй Данон» була ААФУ. Навів він і чимало цікавих фактів. Виявляється, дехто з учасників попередніх змагань «догрався» навіть до юнацької збірної країни. Зокрема, Ігор Гордя з команди Кременчука, котра стала бронзовим призером світового чемпіонату-2000 у Франції. Але найсуттєвіше, на думку пана Каденка, те, що, крім боротьби за результат, діти рятуються від вулиці. Футбол стає дуже важливою частиною їхнього життя.
Ще одна відмінність нинішнього турніру від попереднього. Раніше «Данон» опікався лише фінальним турніром, котрий за традицією відбувається на столичному стадіоні імені Віктора Банникова. І цього разу місце зустрічі змінювати не збираються. Але в компанії вирішили перейматися турніром уже на його початковій стадії, змаганнями в школах.
Чого гріха таїти, формою та екіпіровкою юні футболісти забезпечені, м’яко кажучи, скромно. Але серед партнерів турніру є фірма «Адідас», котра постарається допомогти чим зможе. Нарешті, до Іспанії в жовтні наступного року переможець національного турніру полетить на крилах МАУ.
— Я знаю, що значить вірити в себе і свою мету, — сказав на прес-конференції патрон українських змагань, відомий форвард київського «Арсенала» Максим Шацьких. — Хочу сказати всім юним футболістам, що треба вірити в свої сили. Адже багато з них мають шанси згодом прийти нам на зміну і захищати честь збірних країни і українських клубів.