Міністерство охорони навколишнього природного середовища України до кінця року повністю очистить Донецьку область від непридатних та заборонених до вживання пестицидів та отрутохімікатів. Всього буде зібрано та вивезено на утилізацію 526 тонн із 14 районів області, повідомляє прес-служба відомства.
Як пояснив заступник директора Департаменту екологічної безпеки Мінприроди України Олександр Посмітний, «стратегія полягає в повному очищенні кожної з областей, де зберігаються непридатні пестициди». «Наразі ми користуємося даними інвентаризації, проведеної у 2005—2006 роках. Якщо під час робіт буде виявлено додаткові обсяги, шукатимемо кошти для очищення області до нуля», — заявив він.
Загальна сума коштів, виділених з державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища, становить 14,4 мільйона гривень.
Роботи із збирання, перезатарювання та транспортування до місць знешкодження непридатних до використання пестицидів здійснює ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» при Мінприроди. Всього в роботах у Донецькій області буде задіяно більше 50 працівників. Токсичні відходи відвезуть для знищення в Німеччині на спеціалізованому заводі фірми SAVA (Гамбург).