У рамках офіційного візиту до Угорщини Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Президентом Угорської Республіки Палом Шміттом. На початку зустрічі П. Шмітт високо оцінив підсумки візиту Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Україну, який відбувся два тижні тому, і заявив, що очікує позитивних результатів від свого візиту до України, який заплановано здійснити в грудні ц. р. В. Литвин зазначив, що в Україні очікують на візит Президента Угорщини.
Президент Угорської Республіки наголосив, що нині переважну більшість питань, які обговорюються під час українсько-угорських зустрічей на вищому рівні, становлять ті, які стосуються співпраці в політичній, економічній, енергетичній сферах та партнерства у сфері охорони навколишнього середовища, а не проблеми угорської меншини в Україні, вважаючи, що гостроту цього питання знято.
Голова Верховної Ради звернув увагу на розширення участі представників угорської громади в суспільно-політичному житті України, повідомивши, зокрема, що за підсумками останніх місцевих виборів до складу органів місцевого самоврядування обрано більш як 400 українців угорського походження.
В. Литвин і П. Шмітт (на знімку праворуч) заявили про необхідність надання подальшої всебічної підтримки забезпеченню культурних і гуманітарних потреб української національної меншини в Угорщині та угорської — в Україні. «Нам треба зробити все, щоб угорці в Україні та українці в Угорщині почували себе комфортно», — сказав Голова Верховної Ради, повідомивши, що на зустрічі з Головою Державних Зборів Угорщини він запропонував Л. Коверу під час візиту в Україну відвідати Берегове чи Мукачеве, де компактно проживають угорці, й провести там спільний урок у школі.
В. Литвин охарактеризував україно-угорські відносини як такі, що перебувають «на піднесенні», й висловив вдячність Президенту Угорщини за конструктивну позицію його країни щодо підтримки євроінтеграційних зусиль України. При цьому Голова Верховної Ради висловив сподівання, що головування Угорщини в Євросоюзі сприятиме розширенню співпраці України з європейськими структурами. «Для нас дуже важливе широке співробітництво та великі перспективи в наших взаєминах», — наголосив він.
Сторони також обговорили питання про необхідність більш активного залучення України до співробітництва з Вишеградською четвіркою, до якої входять Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина. За словами П. Шмітта, на останньому саміті цієї організації «всі дійшли висновку, що Україна є окремим важливим партнером».
П. Шмітт також заявив про підтримку Угорщиною прагнення України до лібералізації візового режиму з країнами ЄС, зазначивши: «Ми одна з тих небагатьох європейських країн, яка має кордон з Україною, і з огляду на це відчуваємо особливу відповідальність. Україна є справді нашим стратегічним партнером».
Сторони також обговорили введення в дію Закону Угорської Республіки «Про внесення змін до Закону Угорської Республіки 1993 року LV. Про угорське громадянство», який дозволяє іноземцям угорського походження, що постійно проживають на території суміжних з Угорщиною країн, у тому числі на території України, набувати громадянство Угорської Республіки за спрощеною процедурою (практичне застосування положень закону почнеться з першого січня 2011 року). За словами В. Литвина, це питання потребує детального вивчення та консультацій, оскільки українське законодавство, зокрема, Конституція України, не передбачає подвійного громадянства. При цьому керівник парламенту зауважив, що більшість людей, які прагнуть отримати друге громадянство, роблять це для того, щоб вільно пересуватися через кордон. «Якщо цю проблему буде розв’язано, зникне і необхідність в отриманні подвійного громадянства», — сказав він.
У цьому контексті сторони позитивно оцінили план дій стосовно запровадження безвізового режиму для України з країнами ЄС, ухвалений на саміті Україна—ЄС 22 листопада.
Проблеми громадянства обговорювали і під час зустрічі Володимира Литвина з представниками української громади Угорщини. За словами В. Литвина, потрібно проаналізувати ситуацію, щоб люди не постраждали, адже вітчизняне законодавство не передбачає подвійного громадянства. «Люди, які бажають набути громадянство іншої країни, мають припинити українське громадянство, виходячи з питань національної безпеки», — сказав він.
Голова Верховної Ради висловився за збереження духовних традицій та пам’яті народу, наголосивши, що історію потрібно «не переписувати, а написати», і головне — «не засудити когось, а зробити відповідні висновки».
Торкаючись такої чутливої теми, як мовне питання, В. Литвин наголосив, що в цій сфері нині «потрібно не приймати жодних рішень і забезпечити консенсус». «Мова — це джерело, яке дорогу собі проб’є, але не треба загачувати це джерело непередбачуваними діями», — сказав керівник парламенту.
*  *  *
Під час зустрічі з В. Литвином члени групи з міжпарламентських зв’язків з Україною Державних Зборів Угорської Республіки висловилися за розширення двостороннього співробітництва у будівельній галузі, банківському та енергетичному секторі, у сфері АПК, зокрема в галузях переробки сільськогосподарської продукції. На думку В. Литвина, перспективною є співпраця у галузі тваринництва, враховуючи «специфіку та можливості України». Також наголошувалося на важливості подальшого розвитку прикордонного співробітництва.
Голова Верховної Ради запропонував провести «інвентаризацію» двосторонніх відносин, у першу чергу їхньої економічної складової, щоб визначити, в яких сферах співпраця буде найефективнішою. А також під час відвідання Верховної Ради угорськими парламентаріями обговорити питання про шляхи реалізації плану дій з надання Україні безвізового режиму з країнами — членами ЄС.
За результатами зустрічі було досягнуто домовленості щодо узгодження плану зустрічей парламентаріїв двох країн на всіх рівнях. Угорські парламентарії також виступили з ініціативою проведення товариського футбольного матчу між депутатськими збірними Угорщини та України.
*  *  *
Під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром Угорської Республіки Жолтом Шем’єном (на знімку) В. Литвин констатував високий рівень україно-угорських взаємин, наголосивши на відсутності проблемних питань у двосторонніх відносинах. Глава українського парламенту заявив, що ми розраховуємо на те, що питання стосовно євроінтеграційних устремлінь України буде в центрі уваги Угорщини під час її головування в Євросоюзі. Це, у свою чергу, дасть змогу активізувати й україно-угорські двосторонні відносини.
Віце-прем’єр-міністр Угорщини погодився з думкою В. Литвина: «Я бачу, що країни Євросоюзу, які розташовані із західного кордону Угорщини, з осторогою дивляться на країни, які розташовані зі східного її кордону, але ми з польськими партнерами, котрі головуватимуть в ЄС у другому півріччі 2011 року, добре розуміємо східний світ і сподіваємося, що Угорщина відіграватиме роль своєрідного мосту між Східною та Західною Європою».
«Нам імпонує така позиція», — сказав Голова Верховної Ради, висловивши переконання, що якщо в ЄС «буде таке само розуміння європейської ідентичності України, тоді й справи рухатимуться швидше». В. Литвин підкреслив, що в Україні добре розуміють, яку внутрішню роботу треба виконати, закликавши уникати подвійних стандартів стосовно нашої країни.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.