Ще не забулись пристрасті перед початком нового навчального року в селі Познань Рокитнівського району, про які писала наша газета. Тоді батьки були налаштовані рішуче не пустити дітей до школи, бо її, як такої, насправді не було — після пожежі вціліла лише цегляна частина. Через це минулий навчальний рік діти не навчались, а мучились: під класи облаштували старі столітні покинуті господарями хати, в яких хоч би як там палили, а вони не тримали тепла. Тож діти частіше хворіли, ніж навчались. Так само в незадовільних умовах працювали й учителі, бо під учительську пристосували тісне приміщення старої майстерні.

Було очевидно: селу з найвищою в Україні народжуваністю (у Познані 150 багатодітних сімей, близько 600 дітей шкільного віку) таки потрібна школа. В цьому переконав Кабмін голова Рівненської ОДА Василь Берташ. Прем’єр-міністр України Микола Азаров розпорядився виділити 28 мільйонів гривень на нову школу в цьому віддаленому поліському селі.

Роботи зі зведення школи європейського рівня у Познані розпочалися без зволікань, практично паралельно з початком нового навчального року. Будівництво цього об’єкта тримає особисто на контролі й голова ОДА Василь Берташ, а його заступник Володимир Новак (на знімку ліворуч) в Познані щотижня — контролює графік та якість робіт. А графік дійсно стислий — фактично за кілька місяців «виросла» нова школа. Та ще й яка!

— Це, як і обіцяв керівник області, справді школа європейського рівня, — киває на найкращу в селі споруду Володимир Новак. — Таку навіть не кожне місто має. На її будівництві застосовані передові технології. Уже запущена котельня, яка працює на дерев’яній щепі, що дає змогу економити бюджетні кошти на опаленні; готові очисні споруди. Зараз усередині приміщення завершуються опоряджувальні роботи — укладається плитка на підлогу, підшиваються стелі...

Та й дітям, схоже, нова школа дуже подобається, тому на перервах вони проводять рухливі ігри на вже впорядкованому подвір’ї біля неї. Першокласники не можуть приховати свого бажання якомога швидше сісти за парти, побігати в просторому спортзалі. А ще тут будуть майстерні, їдальня...

Так само очікують новосілля учні та їхні батьки із села Богуші Березнівського району, бо досі під школою були кілька старих пристосованих приміщень. Тепер тут звели нову, сучасну (на знімку вгорі). Вона, правда, трохи менша від тієї, що в Познані, — розрахована на 350 місць, але теж буде затишною. Будівельники працюють у кілька змін: одні впорядковують територію, інші завершують опоряджувальні роботи всередині.

У мене не виникло сумнівів, що Дід Мороз і Снігуронька на новорічні ранки прийдуть до дітей уже в нові школи.

Рівне.

Фото автора.